Siden Volvo innførte bilbeltet for 50 år siden, har bilprodusentene stadig utviklet nye sikkerhetsløsninger.

- Det er lett å føle seg trygg i en ny og sikker bil. Det er du ikke, advarer Arne Aase, distriktsleder i Trygg Trafikk.

- Er farten høy, er det stor fare for at indre organer rives i stykker. Da hjelper det ikke med airbag og sikkerhetsbelte.

For ti år siden var ikke biler med fem stjerner i kollisjonstester tilgjengelig på det norske markedet. I fjor ble syv av ti biler solgt med denne toppkarakteren.

Aase er ikke i tvil om at økt sikkerhet har reddet mange, men advarer likevel:

- Da ABS-bremsene kom, regnet alle med at ulykkestallene ville gå ned. Det viste seg i stedet at folk økte farten og utjevnet sikkerhetsgevinsten.

Tåler ikke bråstoppen
Årlig dør over 200 personer på norske veier. Høy fart er en medvirkende årsak i halvparten av ulykkene. Uansett hvor gode resultater bilen får i kollisjonstester, er det naturkreftene som rår.

- Kroppen tåler ikke bråstoppen, sier overlege Bjørn Christensen.

Han har operert en rekke trafikkskader på Haukeland Universitetssykehus.

- Når bilen frontkolliderer eller kjører i fjellveggen, vil indre organer bevege seg fremover med en enorm kraft. De kan bli revet av og klemt i stykker, sier han.

I en kraftig kollisjon oppstår egentlig tre kollisjoner:

  • Først bråstopper bilen mot noe annet.
  • Deretter krasjer bilisten med bilen.
  • Til slutt kolliderer innvollene inni deg.

- Det er den siste kollisjonen som er dødelig, sier Christensen.

En sunn og frisk og relativt ung person kan tåle å bli utsatt for en kraft 50 ganger ens egen vekt. Det tilsvarer kreftene som oppstår en frontkollisjon i ca. 70 km/t.

I en kollisjon vil indre organer bevege seg med enorm kraft
Overlege Bjørn Christensen

Advarer mot gamle biler
I likhet med løse gjenstander i baksetet, blir også organene til tunge prosjektiler i en kollisjon. Hjerte og lever er tunge organer, og dermed mest utsatt.

- Hjertet er festet til hovedpulsåren. Den vil ryke, før hjertet blir knust mot brystbenet. Andre organer vil få lignende skader, sier han.

Overlegen vil spesielt advare mot gamle biler med topunktsseler: For to år siden frontkolliderte fem ungdommer. Fire av dem hadde brukt trepunktsseler, og klarte seg forholdsvis bra. Den femte måtte Christensen operere. Han var «revnet på tvers».

- Huden var intakt, men virvelsøyle, ryggmarg, nerver og tarmer - alt var delt i to. Det unge mannen er nå bundet til rullestol. Det er tragisk, sier overlegen.

- Husker bare unntakene
Dette budskapet har Steinar Sellevold lenge forsøkt å hamre inn i unge sjåfører. Som regionsjef i Norsk Luftambulanse er han med på å møte russen i Grieghallen hver vår. Hans erfaring er at elevene har en tendens til å huske unntakene, og skyve fra seg realitetene.

- Ut fra det man leser og ser, er det fort gjort å tro at man er usårbar. De har gjerne hørt om en som krøp ut av vraket etter et krasj i 120 kilometer i timen. Men slike ting hører til unntakene, sier Sellevold, som understreker at mye av forklaringen da er at bilen har rullet bortover og mistet fart over tid.

- En bråstopp i den hastigheten er dødelig, sier han.

Arne Aase er også med på de årlige russearrangementene i Grieghallen. Han tror budskapet synker inn.

- Det er en del som får seg en a-ha-opplevelse når de hører hvordan det henger sammen, sier han, og legger til:

- Iallfall der og da. Men ungdom glemmer også fort.