Bergens Tidendes team tok fotoapparat og notatblokk i hende og bega seg i vei for å inspisere denne bergenske stolthet.

Tænkte på Bauner...

Turistene møter ikke bare et nydelig utsikt over vår vakre by. De får også skue mindre pene saker. Plank og paller ligger i en stor haug like bortenfor varden, nord for kaféen.

Vi «tænkte paa Bauner om de skulde brænde og byde Mandskap mod Fienden opp», men slo tanken raskt fra oss. Men planke— og pallehaugen er ment som bål.

— Dette er bålet vi hadde tenkt å brenne på St. Hans. Men på grunn av det dårlige været den dagen, ble det ikke noe av, forteller Beate Løken, som driver Ulriksbanen og Fjellkaféen sammen med sin mann.

Skal rydde opp

Værgudene har ikke vært helt samarbeidsvillige i det siste. Dårlig vær hindret bål på St. Hans-aften. De siste dagers finvær har gjort at det fortsatt ligger som en uskjønn planke- og pallehaug.

— Det har vært altfor tørt til at vi har kunnet tenne på, sier Løken.

Holder godværet seg slik at det fortsatt forblir tørt, og bålbrenning dermed uaktuelt, lover Løken at bosset skal fraktes bort. - Da frakter vi det ned i en container. For det er jo ikke pent, medgir Løken.

I Nordahl Bruns ånd

Også inntil kaféens nordvegg ligger det boss, plank og gamle benker i hauger. På forsiden av kaféen ligger halvbrukte sekker med sement, sand, bunter med rusten wire, planker og store sekker med grus.

Ikke unaturlig, siden det foregår en oppussing av kaféen på Bergens tak. Men turister og fastboende skal slippe å vente lenge på at det hele blir ferdig. I god tid før månedsskiftet skal oppussingen etter planen være ferdig, forteller Beate Løken.

— Det blir nok fint til slutt skal du se, sier Løken.

Med en oppusset Fjellkafé med sjenkeløyve på Ulrikens topp, kan man kanskje alt i august si som Johan Nordahl Brun skrev i 1791: "Jeg drak den Skaal, som mig Ulriken skiænkte;drikker den samme, I, som have Viin."

USKJØNT: St. Hans-bålet er et uskjønt skue på Ulrikens topp. (FOTO: Knut Egil Wang)