— Ja, jeg er hestegal, vedgår Yvonne Wollertsen fra Loddefjord i Bergen.

— Jeg har holdt på med hest siden jeg var 11 år.

Vil glede gamle

Nå er hun 24 år. Utdannet agronom fra hestelinjen på Stend jordbruksskole i Bergen, men jobber som tannlegeassistent. Og er fortsatt minst like opptatt av de firbente stasdyrene.

Yvonne har eid stor hest før, men måtte selge den for to år siden på grunn av studier.

DRØM: «Min barndomsdrøm var å ha hest i hagen og på rommet mitt. I dag ble den "oppfylt" for en liten stund», skriver Yvonne om dette bildet på Facebook. Speedy, 68 centimeter høy, fikk gleden av å sjekke ut eierens rom i rekkehuset i Loddefjord.
PRIVAT

Men livet som hesteløs var ikke noe for henne. Hun hentet frem og blankpusset tenåringsdrømmen om å eie en amerikansk miniatyrhest.— Det finnes ikke mange av dem i Norge. Jeg så bilde av en slik miniatyrhest for første gang da jeg var 16 år. På bildet ble hesten brukt i terapi på et amerikansk gamlehjem, forteller 24-åringen.

— Nettopp det samme ønsker jeg å bruke hestene til. Ikke som «business», men bare for å bruke fritiden til å glede gamle mennesker. Jeg har allerede kontakt med ett sykehjem som ønsker besøk av meg og hestene, sier Yvonne.

Uatskillelige

For noen måneder siden gjorde hun nemlig alvor av drømmen: Yvonne dro i juni til Barcelona for å hente seg en miniatyrhest.

På en gård i den spanske storbyen traff hun Speedy og Junior, begge hingster på to år. Målt fra ryggen er de 68 og 70 centimeter høye. Yvonne var helfrelst.

— Jeg hadde bare tenkt å hente med meg én hest. Men Speedy og Junior, som er halvbrødre, var veldig knyttet til hverandre. Derfor endte jeg med å ta med meg begge. Jeg klarte bare ikke å skille den, sier Yvonne og ler. ( Artikkelen fortsetter under bildet ).

MALE-HESTER: Litt fingermåling på hovene, så er Junior (t.v.) og Speedy klare til å utøve kunst. På en presenning. Det har blitt mange slike bilder, ifølge Yvonne Wollertsen, som hentet miniatyrhestene hjem fra en spansk gård i juni i år.
PRIVAT

Livet som miniatyrhest-eier byr ifølge 24-åringen på mye moro — og mange rare reaksjoner.

— Mange tror jeg er ute og lufter hunder. Derfor har jeg noen ganger plassert en dukke på ryggen deres, slik at folk kan se at dette er en hest. Med rytter!

For at hestene skal få utfolde seg kreativt, hender det også at Yvonne tar med seg en stor presenning på besøk i stallen. Da får Speedy og Junior tråkke i fingermaling og male i vei.

— Det har blitt mange bilder etter hvert, sier hun lakonisk.

Hestene får male

Yvonne har minihestene stående i en stall på en gård - i Håkonshellaveien like ved Alvøen, en kort kjøretur hjemmefra. Der steller og koser og prater hun med hestene nesten daglig. To dager i uken tar en venn seg av dem.

FORNØYD: Yvonnes niese Emma (nå 4 år) er godt fornøyd med tantes hesteinteresse - og er mer enn gjerne med på stell.
PRIVAT

Innimellom tar 24-åringen hestene med seg i sin lille Toyota med relativt stort bagasjerom. Som i dag, da hun tok Speedy med seg hjem til rekkehuset i Loddefjord.Der fikk den firbente toåringen komme inn på rommet til Yvonne. Bildet av den begivenheten ble selvsagt delt på Facebook. Der skriver Yvonne:

«Min barndomsdrøm var å ha hest i hagen og på rommet mitt. I dag ble den "oppfylt" for en liten stund».

— Jeg drømmer fortsatt om en gård med hester. Mange hester. Og med sånne små hester, trenger ikke gården være så stor, heller, resonnerer Loddefjord-kvinnen.

Bil-trøbbel

Men for å få til drømmen om å ha med hestene på gamlehjem-besøk, er det noen praktiske utfordringer som må løses.

Yvonnes bil trenger nemlig godkjenning for dyretransport. Og ifølge henne er både Vegvesenet og Mattilsynet litt i tvil om hvordan de små hestene skal kategoriseres. Og hvilke krav som skal stilles til innredning av bilen for at både hester og sjåfør skal kunne kjøre sikkert på veiene.

— De kan i hvert fall ikke fraktes i en vanlig hestevogn; den blir altfor stor. Og holder det å sikre dem som man vil sikre en hund? Speedy og Junior er jo på størrelse med en litt større hund, men er ikke hunder, sier Yvonne.

PLASS TIL FLERE: - I bagasjerommet er det sikkert plass til fire slike hester, sier eier Yvonne Wollertsen. Nå drømmer hun om å ta Speedy (t.h.) og Junior med på besøk til gamlehjem. I Amerika brukes miniatyrhester til terapi, forteller hestekjenneren. På bildet er Yvonnes lillesøster Synne, som gjerne er med og steller hestene.
PRIVAT
HUND?: - Folk spør om det er hunder jeg går på tur med. Så da får hestene «rytter» på, for at folk skal se at det er hester, forteller hesteeier Yvonne. Her er Speedy foreviget mandag denne uken, med en Donald-dukke som rytter.
PRIVAT