— Jeg blir ikke så sulten av å spille bridge, sier Boye.

Ikke blir han millionær heller. Men han har levd godt av kortspillet de tre siste årene. Boye fra Moi i Rogaland lærte bridge av besteforeldrene åtte år gammel. Da han begynte å studere ved Handelshøyskolen i Bergen, meldte han seg inn i Bergen Akademiske Bridgeklubb. I dag er han proff til fingerspissene. Reisende i spar og hjerter, ess og konge.

En vanlig jobb

— Jeg tjener ikke noe mindre enn jeg ville gjort i en vanlig jobb som siviløkonom, smiler 30-åringen med hobbyen som yrkesvei.

Det er pause i Bergen Storturnering og tid for kosttilskudd. Mesterspiller Brogeland stapper i seg pølser og skyller ned med cola, mens andre inntar buffet og tar en røykepause. Klokken er halv fire lørdag ettermiddag. Bridgespillerne har holdt det gående siden tidlig formiddag. Det spilles i sju-åtte timer den første turneringsdagen.

— Det er først når jeg er ferdig jeg blir sulten. For jeg tenker så mye og er så fokusert underveis, poengterer han.

Boye Brogeland og den røslige makkeren Geir Helgemo spiller sammen for første gang siden de ble verdensmestere for junior i 1995. Begge er profesjonelle og favoritter i mesterpuljen i Bergen Kongressenter.

— Jeg kommer rett fra St. Moritz, der jeg spilte sammen med en iraner, forteller Boye.

150 reisedøgn i året

Han har 150 reisedøgn i året og spiller mye i USA, Frankrike, Italia og England. Boye blir leid inn som makker, han fungerer som en slags sparringpartner for rike og velstående mennesker som har bridge som hobby.

— I USA er det kultur for å bruke penger på hobbyen si, sier han og ramser opp årets reiserute i Statene: Las Vegas, Philadelphia, Long Beach, New Orleans.

— Jeg har hatt det utrolig de siste årene, og jeg hadde i alle fall ikke hatt det så gøy i en vanlig jobb, smiler Boye.

Han forteller om en opplevelse på en turnering i Arnaheim, Calefornia.

— Da spilte Bill Gates på et bord ved siden av meg, jeg måtte gå bort til ham og jeg fikk et bilde.

Kjendisfaktor

Kjendisfaktoren er ikke helt borte i Bergen Storturnering heller. Det er 54 par i den såkalte mesterpuljen, kremen av bridgespillere. 90 prosent er godt voksne menn. Mye grått hår, mange tynne i hyssingen. Og noen få damer.

Det er umulig ikke å få øye på bordet fotballhelten Martin «Rainman» Andresen sitter ved. Mørkluggen mange mener er Norges mest sexy fotballspiller, har aldri sett så sexy ut som i denne forsamlingen.

— Jeg begynte å spille bridge mens jeg spilte for Wimbledon i London. Det var agenten min Rune Hauge som dro meg med først. Så ble jeg kjent med bergenseren Espen Eriksen, som spiller profesjonelt innen bridge der, forteller Martin.

Fotballstjerner blir vanligvis koblet til gambling. Casino, hest, pengespill og poker. Liverpools superstjerne Michael Owen er blant de mest kjente som har vært fanget av spillegalskapen og blant dem som skal ha sølt bort millioner av kroner.

— Det har vært en del negativ fokus i det siste, men jeg er ikke bitt av den basillen du viser til. I bridge handler det mest om prestisje, det er det vanskeligste kortspillet, påpeker Martin.

Han fikk lov til å stå over Stabæks treningskamp mot Raufoss for å spille med bridgeeliten i Bergen. På to-tre år har Martin blitt en dyktig bridgespiller, men ennå er eliteserie-profilen for smågutt å regne i dette selskapet.

— Jeg er ikke kommet lenger enn til 3. divisjon i bridge, men jeg spiller så ofte jeg kan. Synd turneringene ofte kolliderer med fotballkampene.

— Så det blir vel profesjonell bridgekarriere når du er ferdig med fotballen?

— Nei, da må jeg bli mye bedre, gitt. Bridge er veldig krevende, du må være konsentrert i mange timer. Det tapper deg for krefter på en litt annen måte enn fotball.

Men Martin har i alle fall ett fortrinn i forhold til konkurrentene ved bordet.

— Det er mange her som kunne tjent på å være i bedre fysisk form, poengterer Stabæk-profilen.

Kobler av med bridge

Fotballagenten Rune Hauge kobler av med bridge og har et lidenskapelig forhold til spillet. I Bergen Storturnering spiller han sammen med Jan Petter Svendsen. Hauge viser at han kan mer enn å selge fotballspillere og kjemper helt i toppen sammen med sin makker.

— Jeg spiller så ofte jeg kan, problemet er at jeg ikke vet hvor jeg er neste dag, sier Hauge.

Vossingen skryter av Martin Andresen.

— Han har tatt dette veldig fort. Han kalles «Rainman», husken hans er enorm.

Babyfjeset slår ingen sprekker. Boye Brogeland og Geir Helgemo åpner dårlig, men spiller seg oppover på resultatlisten. Sakte, men sikkert erobrer de bord for bord og legger seg på 13. plass første dag. Duoen er kjent for å komme sterkt mot slutten av turneringer og ingen vil avskrive dem.

Bridge var prøvegren under vinter-OL i Salt Lake City forrige vinter. Og det diskuteres om det er en sport eller et spill. Eller begge deler. Uansett er det en overdrivelse å kalle det publikumsvennlig. Å følge med på en bridgeturnering, er like spennende som å se maling tørke. I alle fall om du kun har sansen for eller erfaring fra uno og svarteper.

Norge i verdenstoppen

Men det skal finnes hele 12.000 aktive spillere i Norge og mer enn 600 klubber. 250.000 nordmenn kan spillet. Som nasjon er Norge helt i verdenstoppen, i 2001-VM ble det norske laget sølvvinnere.

— Det kan argumenteres for og imot om dette er en sport. Men jeg forstår dem som mener at det ikke har noe i et vinter-OL å gjøre. Jeg tror ikke det blir OL-gren, sier Geir Helgemo, av mange regnet som verdens beste bridgespiller.

— Du må ha fascinasjon for spill for å bli god, og det er mye psykologi i bridge, mener Boye Brogeland.

Men han vil ikke bruke ordet idrett om bridge.

— Jeg vil heller si sport, like mye sport som fotball. Begge deler handler om å konkurrere, og det er det samme om du bruker hjerne eller kropp, mener bridgefantomet.

Hørte du, Michael Owen?

STIV I BABYFJESET: Bridge-fenomenet Boye Brogeland (30) ble verdensmester som junior sammen med Geir Helgemo (32) i 1995. I dag er begge profesjonelle. <br/>Foto: Odd Mehus