— Skikkelig tungt, stønner Anne Helen Breivik Mathiassen (11½). På ryggen bærer hun en kipe, eller gammeldags vedkurv. Sammen med søsteren Ingrid Johanne på ni sager hun bjørkestammer til vedkubber og kaster dem i kurven på ryggen. Snart er den så tung at hun ikke greier å stå oppreist. For stølslivet var ingen lek, selv om det var mye moro også.

Fra floke til garn

Det er Hordamuseet som for tredje gang arrangerer «Fanafjellsdagen» på toppen av Fanafjell. Her ligger flere tradisjonelle stølshus fra Hordaland og Sogn og Fjordane som til vanlig ikke er åpne for publikum. I går var det mulig å kikke inn i husene og delta i en rekke forskjellige aktiviteter.

I en liten bu øverst i bakken sitter Kari Thue bak rokken og viser ungene hvordan man karder ull og spinner garn.

— Først klipper vi sauen, og så må vi greie ut flokene som sauen har i håret sitt. Se her, nå blir ulla løs og luftig som en tåkesky, forklarer Thue.

Vilde Kristine Uthus Halse (5) får prøve både å karde ulla og å snurre den til en lang tråd som kan spinnes på rokken.

Romantikk og arbeid

Ridetur i vognen med fjordingen Tussi er et populært innslag på Fanafjellsdagen. Her kan ungene også lære å binde blomsterkranser av smørblomster, å lage seljefløyter og å kinne smør.

Familien Jørgensen Eide var egentlig bare på søndagstur i området da de snublet borti Fanafjellsdagen.

— Vi pleier å gå på tur forbi her, og har lagt merke til de gamle bygningene. Det var kjekt at det endelig gikk an å få se hvordan de ser ut på innsiden. Grøt og vafler har vi også fått, forteller Åsta Jørgensen.

Flere hundre familier var innom arrangementet i går, som er det største til nå.

— Dette viser at interessen for stølsliv er stor. Så får vi håpe at folk skjønner at det ikke var bare romantikk, men mye hardt arbeid også, sier Espen Kutschera, ansatt på Hordamuseet.

FØR TELEFONEN: Torleiv Skage blåser vakre toner utover Fanafjellet. Luren ble brukt både for å kommunisere mellom mennesker og for å lokke på dyrene. PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)<p/>
SAUEFLOKER: - Først må vi gre ut flokene som sauen har i håret sitt, forklarer vevkjerringen Kari Thue til Vilde Kristine Uthus Halse (5).<p/>PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)<p/>
TUNG BØR: Anne Helen Breivik Mathiassen (11 og ½) greier nesten ikke å bære kipa som er halvfull av vedkubber. Søsteren Inger Johanne (9) hjelper til med å sage.<p/>PAUL SIGVE AMUNDSEN (foto)<p/>