Ja, du leste riktig. Yr-sjef Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt i Oslo kan fortelle at en upresis værmodell har gjort at langtidsvarslene på yr.no har meldt for mye regn over hele landet.

— En systematisk feil har gjort at modellen vår har dryppet for mye. I fjor meldte vi opp mot 50 prosent for ofte regn, sier han, og forklarer:

— Det vært slik at når vi for eksempel har meldt 15 dager med regn, har det i virkeligheten bare vært 10. Vi har nok generelt vært for løsslupne med regnsymbolet. Det har vi nå forbedret.

En klype salt

Hyppige brukere av værmeldingen, det er i alle fall Haukur Grønli og konen Rakel Asgeirsdottir.

— Vi sjekker værmeldingen minst en gang daglig! Vi driver ofte med utendørsaktiviteter som er veldig væravhengig, sier Grønli.

Familien fra Os benyttet finværet i går til å klatre med barna på Helleneset. De tar likevel værmeldingen med en klype salt, og blir ikke overrasket over at yr.no har meldt for mye regn.

— Det snakket vi faktisk om forleden. Vi har ofte lagt merke til det på langtidsvarselet, sier Grønli.

— Men vi blir nok mest skuffet om det er omvendt. Om de melder sol og det blir regn, legger konen til.

Zoomer inn

Gladnyheten kan forklares med at modellen yr.no har brukt, har konsentrert seg om et veldig stort område. Den har dermed ikke klart å ta hensyn til lokale forskjeller.

— Modellen har beregnet lagtidsværet på et område på 25 ganger 25 kilometer. Nå zoomer vi inn og melder været helt ned til fem ganger fem kilometer, sier Kristiansen.

Det tilsvarer området som benyttes på korttidsvarslene. Ifølge Yr-sjefen er det blant annet tilbakemeldinger fra brukere av yr.no som gjør at modellen videreutvikles.

Historiske data

— Det nye er at modellen korrigeres lokalt mot historiske data om hvordan været faktisk har vært. Vi benytter både observasjoner og resultater fra de mer detaljerte korttidsvarslene. Det betyr at været over tid, altså det vi kaller klima, vil være tilnærmet det samme i varslene som i observasjonene, sier Kristiansen.

Det gjør at både nedbør og temperaturer vil bli mer korrekte. Likevel vil det alltid være noe usikkerhet.

— Fra tre til ti dager frem i tid vil varslet fortsatt være noe usikkert. Usikkerheten blir større utover i varslet.

Usikkerheten kan variere fra dag til dag. Når man ser på værvarselet, er det derfor lurt å bruke litt tid til å se på fargene som indikerer hvor sikkert været er.

— Er det gult eller rødt, er det lite sikkert, forklarer Kristiansen.

Været alt å si

Selv om det er lenge til vintersesongen, er kontorleder Anna Bryn ved Voss resort Bavallen henrykt over nyheten.

— Vi er helt avhengig av godt og presist værvarsel. Hvis det nå meldes bedre vær, blir vi veldig glade, sier hun.

På Voss merket de det godt i vinter, da det var meldt mye dårlig vær som ikke slo til.

— Folk er blitt mer spontane og bestemmer seg ofte i siste liten for om de skal stå på ski eller ikke. Værvarsel som feilaktig meldte dårlig vær, ga dårligere besøkstall enn forventet for oss i vinter, sier hun.