Skoleklokken har nettopp ringt i Lonevåg. På Osterøy vidaregåande skule er det storfriminutt. Mens de fleste elevene stimler sammen i kantinen, står Ragnhild Kvifte utenfor og venter på pressen. Tredjeklassingen fyller 18 år i dag og ser frem til å stemme for første gang. Hun er også Hordalands yngste stortingskandidat.

— Jeg har vært politisk aktiv siden ungdomsskolen. Jeg meldte meg vel inn i Rødt det året jeg ble 14.

- Kule foreldre

Teksten på T-skjorten sier «Det handler om å velge side». Kvifte har valgt flere sider allerede.

— Jeg tror jeg er med i Ungdom mot EU. Sannsynligvis Natur og Ungdom, også. Og Redd Barnas ungdomsorganisasjon, Press.

Storebroren dro henne med i Rødt. Kommer interessen for politikk hjemmefra, kanskje?

— Vel, moren min er leder i Utdanningsforbundet i Osterøy kommune, så vi har i alle fall bånd til fagbevegelsen. Jeg har sånne kule foreldre som stort sett er enige med meg.

I et tomt klasserom gjør vi et videointervju med Kvifte. Hun er uvant med situasjonen, men snakker ivrig om hvorfor hun gikk inn i politikken.

— Norge er et fantastisk bra land å bo i, men det er fortsatt altfor mye som kan bli bedre. Derfor blir det bare feil å sitte hjemme og ikke gjøre noen ting med det! Jeg håper vi får mulighet til å komme inn på Stortinget og være et talerør for folkelige bevegelser. Noen som kan bryte konsensusen og stemme mot krig og jagerfly.

Kampsak: Leksefri skole

Snart skal hun ut i sin første skolevalgsdebatt. Her på skolen vet ikke alle at hun står på stortingsliste. Både elever og lærere diskuterer imidlertid gjerne en av hennes kampsaker, leksefri skole.

— Det ville være enkelt å gjennomføre. Lekser forsterker forskjeller og gjør at karakterer går i arv. Elever som har foreldre med høyere utdanning, får i snitt ett poeng høyere karakterer. De flinke tjener på lekseordningen, mens de dårlige blir dårligere. Studier viser dessuten at lekser ikke har så veldig god læringseffekt.

Friminuttet er over for lengst. Nynorskstafetten 2013 er på besøk og Kvifte må haste videre, medlem av Målungdommen som hun er. 18-årsdagen venter hun med å feire til etter valget. Senere vil hun studere realfag og fortsette kampen for et enda bedre samfunn.

— Jeg har ambisjoner om å være med på å gjøre verden til et bedre sted, men har ikke lyst til å bli politiker. Jeg har lyst til å være et vanlig menneske som engasjerer seg for det jeg bryr meg om.