EINAR H.G. SPANG

— I den nye delen ser vi for oss tannleger, leger og liknende publikumsrettede virksomheter, sier senterdirektør Tom Rune Pedersen til Bergens Tidende.

Nærmere 700 millioner kroner er investert på kjøpesenteret. Så langt har de lagt bak seg et tap på rundt 12 millioner kroner etter problemene med restaurantdrift, men satser på nytt.

Første i sitt slag

— Vi tror Xhibition er det første annengenerasjons senter i Skandinavia. Et sted for opplevelser. La oss få på oss dette året til å vise hva vi mener, sier Pedersen.

Investeringene er en halv milliard på selve senteret, pluss kjøpesummen for Posten på 167 millioner. De 500 millionene er fordelt med ca. 60 prosent på byggherre, Kløver Eiendom, og 40 prosent på leietakerne i huset. Det er investert ca. 42.000 kroner per kvadratmeter i det som hittil er tatt i bruk.

— Det er blitt dyrt. Mange vil si at vi har investert mer med hjertet enn med hodet. Desingdetaljer og spesialløsninger koster. Men, jeg er overbevist om at det ikke koster mer enn det smaker. Vi investerer for fremtiden, sier Tom Pedersen da han ivrig viser Bergens Tidende mange detaljer.

3000 kvadrat restaurant

I dag består senteret av 3000 kvadratmeter restaurantvirksomhet med konferansefasiliteter i den gamle postsjefleiligheten på taket, og 14.000 kvadratmeter i kjøpesenter fordelt på 43 butikker. Til sommeren starter arbeidet med ferdigstillelse av de to etasjene.

— Er det mulig å få et restaurantkonsept på 3000 kvadratmeter lønnsomt?

— I et samarbeid med profesjonelle fagfolk skal vi få dette til å bli en fornuftig butikk. Men, jeg legger ikke skjul på at det krever at vi har en fornuftig husleie. Den er langt fra hva BT har antydet tidligere, og minsteleien ligger ikke noe over det nivået andre i byen tar.

— Men huseierselskapet har tapt flere millioner på restaurantselskapet på 7,5 måneder?

— Ja, vi regner med å måtte ta et tap på ca. 12 millioner kroner. I det ligger det store investeringer som vi hadde tatt i inventar og utrustning. Husleien var en svært liten del.

Nå er det alle virkedager aktivitet i Xhibition fra syv om morgenen til tre om natten, når nattklubben stenger.

Nytt servicesenter

Et nytt servicekonsept bygges nå i første etasje. Like ved vareleveringsporten. Her er snekkere i full gang med etablering av et servicesenter. Lekeareal for barn, minikinosal for de minste, oppbevaringsskap og betjent skrankeområde som kan passe på alt og ta hånd om varer mens kunder henter bilen.

— Nå jakter vi på dyktige folk som vil etablere seg i senteret. Det nyeste er at vi lager en service der du kan sette varene her etter å ha handlet. Du kan stoppe bilen rett utenfor og plukke opp varene - eller via calling få dem brakt ut. Det er vårt mottiltak mot manglende parkeringsarealer utenfor gatedøren, sier Pedersen.