— Det er forferdelig tragisk at det gikk så langt at et menneske mistet livet. Jeg spør meg selv hva mer vi kunne gjort, sier Willy Iversen.

— Her brant det, sier datteren Michelle (6) idet hun kommer inn i det som er igjen av familiens gamle bolig. Isolasjonen stikker ut der vegger og gulv er revet. En vifte durer kontinuerlig, men røyklukten henger fortsatt i. På veggen mot naboene er det synlige svimerker.

- Utrygt for barna

Iversen og konen Eni så for seg mange gode år i tomannsboligen i Lyngbøveien på Laksevåg. I begynnelsen var det et godt sted for Michelle og broren Martin (2) å vokse opp.

Så fikk naboen vegg i vegg problemer.

— Det begynte å gå utforbakke med ham da han mistet jobben. Han og samboeren var hyggelige når de ikke var ruset, men det ble sjeldnere og sjeldnere. Etter hvert føltes det utrygt å bo der med to små barn, sier Iversen.

Han forteller om høylytt krangling, åpenlyst dopsalg og stor trafikk av ukjente personer, gjerne midt på natten.

Iversen sier han ikke har tall på hvor ofte han ringte politiet og varslet om husbråk.

— Jeg har sikkert ringt dem over 50 ganger. Jeg tipper de rykket ut én av fire ganger. Ofte tok det lang tid før de kom. Det har vært mange ubehagelige situasjoner, sier han.

- Kuttet strømmen

I fjor høst skal strømmen hos naboen ha blitt kuttet, fordi regningene ikke ble betalt.

— Jeg ringte BKK og sa at det var uforsvarlig å kutte strømmen rett før kulden satte inn. De sa at det gikk greit fordi det ikke bodde barn der. Resultatet var at naboene begynte å fyre med boss for å holde varmen. Jeg mente det var brannfarlig, sier Iversen.

En ettermiddag fikk han en desperat telefon fra konen, som var hjemme med minstemann. Flammene sto ut av naboenes pipe. Iversen ringte brannvesenet, som rykket ut for fulle sirener.

— Det var skremmende. Jeg spurte om de ikke kunne stenge naboens peis. De svarte at de ikke hadde myndighet til det, sier Iversen.

Omkom i brann

I mars skjedde tragedien. Grytidlig en mandag morgen våknet Iversen av at noen dundret på døren.

— Jeg trodde det var det vanlige bråket, og ringte politiet. Da jeg oppga adressen, ba de meg komme meg ut av huset. De hadde allerede fått melding om at det brant, sier Iversen.

henlagt07.jpg
Eirik Brekke

I hui og hast fikk han og konen seg selv og barna i sikkerhet. Kvinnen i naboleiligheten klarte seg ikke. Hun ble funnet omkommet da brannvesenet tok seg inn.

Nå leier familien en bolig, uten å vite om de noen gang kan flytte hjem igjen. I kjelleren står det stablet plastsekker med røykskadede klær og kartonger med leker, lamper og familiebilder.

— Jeg mener vi gjorde det vi kunne for å varsle om at situasjonen var utrygg. Politiet må ha vært godt kjent med adressen. Jeg vet ikke hva som kunne vært gjort, men jeg forstår ikke at ikke noen tok tak i problemet. For meg virker det som en form for omsorgssvikt.

Kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin i BKK, bekrefter at strømmen ble stengt i boenheten.

— Strømmen ble stengt etter gjeldende prosedyrer. Hva som skjer i ettertid, er huseiers ansvar, sier hun.

Bergens Tidende har ikke lyktes med å komme i kontakt med Willy Iversens tidligere nabo, som overlevde brannen.

henlagt06.jpg
EIRIK BREKKE
henlagt078.jpg
EIRIK BREKKE