Brask var områdesjef i Heimevernet, og i morges deltok HV-kolleger opp på en minnemarkering på Leirvik kai.

Kastet roser

Saluttdrønn fra Kvinnherad hørtes i bakgrunnen da kollegene kastet roser på sjøen og gjorde honnør. Det ble også holdt ett minutts stillhet. På Leirvik var det ingen salutt i år, etter den tragiske ulykken i fjor.

Brask omkom da 17. mai-salutten eksploderte under båten hans. Sønnen Adrian (18) og to andre menn, blant dem journalist Kjetil Østrem, var med i småbåten hvor salutten skulle avfyres fra. Ingen av de andre tre fikk store fysiske skader.

I går stilte Willy Brasks enke opp i Haugesunds Avis. Hun fortalte om hvordan 17. mai var for ett år siden.

– Jeg lå hjemme i sengen og hørte salutten. Syntes med det samme at det var uvanlig få smell, men tenkte i samme stund at jeg måtte ha duppet av. Etterpå sovnet jeg igjen, sier Grethe K. Brask til Haugesunds Avis.

Sønnens forslag

Siden fikk hun en telefon fra eldstesønnen, som hadde lest om ulykken på nettet. Etter å ha snakket med Stord sykehus, fikk hun snakke med sykehuspresten som bekreftet at mannen hennes var omkommet.

Det var sønnen Adrian som foreslo at familien skulle minnes Willy Brask på moloen i dag.

– De første dagene tenkte jeg at jeg ikke ville klare å være på Stord neste 17. mai. Men i begravelsen overrasket Adrian oss med å si at han ville stille opp på moloen klokken 07 neste 17. mai og minnes faren sin. Og slik blir det.

Grethe K. Brask sier det har vært et hardt år for familien, og at sorgprosessen vil vare lenge.

– Vi har alltid vært en tett familie. Etter at hele vår verden ble revet i filler i løpet av ett minutt, har nok vi som er igjen kommet hverandre enda nærmere. Vi har blitt flinkere til å uttrykke at vi setter pris på hverandre.

HV-kollegar av Willy Brask kastet roser på sjøen på Leirvik i dag tidlig til minne om områdesjefen som omkom i 17.mai-salutten i fjor. Bernhard Myhrvold kaster, med Carl van der Hagen i forgrunnen og områdesjef Terje Dahl t.v. og Ronny Hollund i bakgrunnen.
OVE OLDERKJÆR
HV-kollegane Carl van der Hagen (frå v.), Bernhard Myhrvold, Ronny Hollund, Rolf Lunde, Kjetil Volden og Terje Dahl gav honnør til minne om Willy Brask, til fanfare ved Geir Lund.
OVE OLDERKJÆR
Slik så båten ut etter ulykken.
OVE OLDERKJÆR