Det er kriminalteknikernes konklusjon etter undersøkelser på branntomten.

Det var om morgenen onsdag 30. november i fjor at det ble slått full brannalarm på Kråkenes. 13 personer måtte evakueres fra branndramaet i den store flermannsboligen, med adresse Øvre Kråkenes/Kråkenesdalen i Bergen.

Allerede tidlig var politiet klar på at de ikke utelukket en påsatt brann. Litt over en uke etter brannen gikk de ut og bekreftet mistanken.

«Liv kunne gått tapt»

— Hadde brannen startet en time eller to tidligere, kunne den fått katastrofale følger. Da ville sannsynligvis alle beboerne ha ligget og sovet, og liv kunne gått tapt, sa etterforskningsleder Svein Føllesdal til bt.no den 9. desember i fjor.

Nå har Bergen vest politistasjonsdistrikt fått muntlig rapport om de kriminaltekniske funnene fra branntomten. Etterforskerne er nå helt uten tvil om at brannen ble påsatt. Selvantenning er utelukket som brannårsak — altså må noen ha vært der og tent på.

— Det ble funnet væske på bakken.Væsken er mest sannsynlig white-spirit eller annen væske som har white-spirit-komponenter, for eksempel tennvæske, sier Føllesdal.

Den siste tiden har brannetterforskningen ligget litt i dvale i påvente av svarene fra kriminalteknikerne. Men svarene har likevel ikke ført politiet vesentlig nærmere noen løsning på saken.

— White-spirit er noe som kan kjøpes nærmest overalt. Ellers har vi lite som binder noen bestemt til brannstedet, verken fingeravtrykk eller DNA, sier Føllesdal.

Ingen mistenkte

Fortsatt er ingen mistenkt eller siktet i saken. Politiet er ennå ikke helt ferdige med avhørene i saken.

— Mange mulige spor ble selvfølgelig ødelagt av brannen. Så langt har vi undersøkt og gjort det vi mener vi kan gjøre, sier Føllesdal.

- Er det andre branner fra deres område som dere knytter til en mulig brannstifter?

— Nei. Vi hadde en brann i President Christies vei i Fyllingsdalen i romjulen som heller ikke ser ut til å ha en naturlig årsak. Men vi har ingen teori om sammenheng mellom de to brannene, sier Svein Føllesdal.

OVERTENT: Huset med de 13 beboerne ble så skadet at det går lang tid før noen kan flytte tilbake.
CAMILLA A. LEGLAND