• Warte! Warte! Vent! Vent! Fem hundre kilo konsertflygel er fraktet «vorsichtig» fra Hamburg til Lars Hilles gate. Nå gjenstår bare døren inn til Gunnar Sævigs sal. Men så trang den var, da.

«Wir fahren Klaviere» skriker det på den tyske flyttebilkolossen som har kjørt inn på plassen mellom Grieghallen og Griegakademiet.

Ned fra lasterommet fires et Yamaha konsertvidunder i prisklassen syv hundre tusen. Men er døren bred nok?

— Dette går så bra så, beroliger akademiets pianostemmer Richard Brekne. Han har prøvegått løypen «nifoteren» skal bukseres gjennom inn i huset.

— Wohin? spør Klaus og Will, To velvoksne flyttefolk i grønne flygelfrakker. De har kjørt med finstemt fot på pedalene fra Yamahas Europa-lager i Hamburg til Grieg-byen Bergen.

— Her, hier, here, svarer Brekne, og viser flygelflytterne hvordan de skal lirke nykommeren innendørs. Egentlig amerikaner, Brekne, men nå Griegakademiets pianostemmer, med rett til å sette RPT med store bokstaver bak tittelen.

— En stor dag, en revolusjon, sier han, og sikter til at det er første gang i Bergen at Steinway og sønnene hans er danket ut av et Yamaha konsertflygel, en strøken CF-III, om det sier oss noe.

Det største flygel som noensinne har satt sine tre føtter i Griegakademiet, og en historisk leveranse for Nils Henrik Jansen i Bergen Pianoforretning, hans første konsertflygel.

Piano-maraton mandag

— Og med sitt klangbilde et viktig bidrag til instrumentparken i musikkbyen Bergen, sier instituttstyrer Frode Thorsen.

Allerede i morgen kveld skal tolv av studentene debutere på flygelet i en maraton av en konsert.

— Men først skal flygelet få stå og akklimatisere seg her i Gunnar Sævigs sal, før det stemmes, sier Yamaha-forhandler Jansen, mens han ser Klaus og Will rutinert skru bein på det 275 centimeter lange, svartglinsende «grand pianoet» - og vippe det varsomt opp i spillbar stilling.

— Et konsertflygel er som årgangsvin, og må behandles deretter, nikker fagmannen.

— Dette gjør vi «jeden tag», forklarer flyttemann Will. Transportøren Kraust & Pabst har til enhver tid 30 biler på hjul i Europa, med pianoer og flygler i lasten.

Nå har de nettopp levert produksjonsnummer 8.893.900 i Bergen. Det blir mye musikk av sånt.

3-2 til Yamaha

Det var ingen liten diskusjon ved Griegakademiet før man bestemte seg for en Yamaha og ikke en Steinway.

For både på Troldhaugen, i Grieghallen og i Håkonshallen står det Steinway & Sons på konsertflyglene.

Men da de fem pianolærerne ved Griegakademiet hadde bestemt seg, sto stillingen 3-2 til Yamaha.

— Beautiful, for en klang, himler pianostemmer Brekne når «Somewhere over the rainbow» fyller Sævig-salen.

Han kunne ikke dy seg.

FØRSTE YAMAHA: For første gang i Bergen er et Yamaha konsertflygel valgt fremfor et Steinway.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
VARSOMT: Griegakademiets nye konsertflygel er vel fremme i Bergen etter biltransport fra Hamburg. De tyske flyttefolkene bukserer flygelet varsomt inn døren til Gunnar Sævigs sal.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
SKRUS SAMMEN: Konsertflygelet monteres inne i Gunnar Sævigs sal. De tyske flygelflytterne er Will Nikolaus (nærmest) og Klaus Güttelbauer.<p/>FOTO: ARNE NILSEN