• Det er bra med forskning, men for min del har det vært mer etterforskning det siste halve året. Slik ordla narkosiktede Henning Warloe seg i Stortinget onsdag morgen.

Den umiddelbare og personlige replikken høstet stormende latter, under den spontane Spørretimen. Emnet var forskning og høyere utdanning, mens Warloe vred det over til sin egen narkosak, og den etterforskningen som har pågått mot ham siden mars. Warloe var borte fra Stortinget i hele vårsesjonen, og kom tilbake nå i september. I dag tok han ordet for første gang etter det frivillige fraværet.

— Godt humør

— Jeg blir i bedre humør når jeg kan snakke om forskning enn om etterforskning, sa Høyre-representanten fra Bergen, før han rettet skytset mot statsråd Kristin Halvorsen (SV)

Warloes egentlig ærend på talerstolen var å spørre om statsbudsjettet, og den delen som er avsatt til forskning i 2013. En del opposisjonspartiet Høyre mener er altfor lav.

— Selv om det faktisk er en liten økning siden i fjor, må jeg spørre om det er nok til å styrke norsk konkurransekraft?

Kunnskapsministeren innrømmet at om vi er oss rundt i verden så er det mange som er bedre enn oss. Men hun la til at nettopp utdanning og forskning blir av de store og viktige spørsmålene i årene fremover. Og med de betydelige skattelettelsene som Høyre og Fremskrittspartiet legger opp til, var hun bekymret.

- Høyrekommuner verst

SV-statsråden kom også med et kraftig angrep på Høyre-styrte kommuner i ett av sine svar i Spørretimen. Hun viste til at av landets 429 kommuner så er det rundt 150 som ikke benytter seg av tilbudet om å sende lærerne på videre- og etterutdanning.

— Og minst en tredel av disse kommunene er styrt av Høyre.

Kristin Halvorsen sa at sammen med Kommunene, lærernes organisasjoner har staten fått til en svært god avtale for nettopp å styrke lærerne.

— Staten betaler 50 prosent, kommunen 25 prosent og den enkelte lærer 25 prosent.

Men mange kommuner benytter seg ikke av denne muligheten til å gi sine lærere nødvendig etterutdanning, understreket statsråd Halvorsen.