TRULS SYNNESTVEDT

Og der har de vært i godt selskap med både stortingspresidenter, ordførere, fylkesmenn, kjente og ukjente politikere og enda flere verdensmestre.

Hvordan vi vet det? Jo, vi har bladd i gjesteboken som Walther Olsen påpasselig har tatt vare på gjennom snart 35 år. Dokumentasjonen er upåklagelig.

«Thank you for the very pleasant evening», skriver for eksempel tidligere verdensrekordholder på 3000 meter, Brendan Foster 19. juni 1980, etter en kveld i Walthers lune arne.

— Jo, jeg er glad i denne boken, sier Gular-fenomenet, politikeren og edruskapsentusiasten - og blar frem hilsener fra minst et dusin OL-deltakere og verdensmestre.

For helt tilbake fra 1970, da han og fru Geirid bodde i Kristian Bings vei på Minde - senere på Skrenten i Eidsvåg - har Walther Olsen samlet sine gjester mellom to permer.

En storartet vert må han ha vært for idrettshelter som i 1970- og 1980-årene besøkte Bergen og Gular. For listen over toppfolk han bidro til å hente til Bergen er lang nok for Guinness rekordbok, med folk som Ingrid Kristiansen, Oddvar Brå, Eirik Kvalfoss, Harald Grønningen, Gjermund Eggen, Ole Ellefsæter og Dag Fornæs, for å nevne et utvalg.

— Noen er blitt venner, som Grete og Jack Waitz, de har vært her tre ganger.

«Thanks a lot»

Gjesteboken forteller sin egen historie om idrettsvennen, politikeren og familiemannen Walther Olsen.

På store og runde dager fylles sidene av signaturer fra folk som Arne Næss, Ingmar Ljones og August Rathke, på julaften og nyttårsaften av hilsener fra familien, mens Gular-veteranene er innom stadig vekk.

Verdens beste løpere har også hatt det hyggelig i Walthers alkoholfrie stue.

« It's been great being here! Thanks a lot!», skriver Steve Cram med 3.29.67 på 1500 meter etter et løp i Bergen på 1980-tallet.

— Det var Geirid som disket opp, det var takket være henne at vi kunne holde åpent hus for så mange.

Tre verdensmestre

Blant de mange store øyeblikkene i gjesteboken er den dagen Walther fikk Kongens sølv i juni 2002 - og dagen «Waltherhallen» ble åpnet i oktober samme år.

Side på side er tettskrevet med gjester som vil hylle ildsjelen.

Som norgesrekordholder på 400 meter, Quincy Douglas, som etter et besøk på Skrenten i november 2002 skriver: «En liten hilsen til en stor mann!» Og ikke bare idrettsnavn. Vi blar oss gjennom hilsener fra stortingspresident Guttorm Hansen, jussprofessor Jan Fridthjof Bernt, tv-kjendis Arne Fjørtoft, sosialminister Egil Aarvik, Nobelkomitéens Ole D. Mjøs, forfatteren Gunnar Staalesen, havnesjef Nils Standal, bokseren Anders Styve, turistmennesket Ola Hiis Bergh - og journalist Edvard Pettersen. Her er hundrevis.

Bevare oss vel for en storveis samling autografer.

— Har du fått med Svein Alsaker? spør Walther.

— Ja, det har vi Walther - nå.

GJEST: Steve Cram, i sin tid verdens beste mile-løper, har signert i gjesteboken.
GJEST: Brendan Foster, verdensrekordholder på 3000 meter, har signert i gjesteboken.
GJESTEBOKEN: Walther Olsen med gjesteboken som dokumenterer at han har hatt både verdensmestre, stortingspresidenter og ordførere på besøk i sofakroken.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN
GJEST: Gunnar Staalesen, har signert i gjesteboken.
GJEST: Grete Waitz, maraton-verdensmester, har signert i gjesteboken.
GJEST: Arne Næss, har signert i gjesteboken.
GJEST: Rolf B. Wegner, har signert i gjesteboken.