• Både barn og voksne utenfor klubben har brukt sykkelcrossbanen, og vi har aldri vurdert det som farlig, sier syklist Espen Johnsen.

Johnsen driver aktivt med sykkelcross, og er hyppig bruker av banen på Slettebakken der en 15 år gammel gutt mistet livet søndag.

— Det kommer stadig barn og ungdommer for å sykle på banen, og vi har ikke sett noe galt i det. Vi som er med i Bergen Mountainbike Klubb (BMK) bruker alltid hjelm. Vi har også vist bort uorganiserte syklister som har vært her uten hjelm, sier Johnsen. Han forteller at mange lokale ungdommer sykler på banen på vei til eller fra andre aktiviteter.

Politiet sperret av banen etter ulykken søndag, men har så langt ikke funnet grunn til å stenge den.

— 15-åringen deltok ikke på organisert aktivitet på banen, og stedet var åpent for alle. Per i dag ser dette ut som et uhell med tragisk utfall, sier politioverbetjent Bjørn Johnsen ved Bergen sentrum politistasjon.

Om sikkerhetstiltakene på banen var gode nok, er et moment politiet vil undersøke nærmere. Guttens sykkel skal også undersøkes. Ifølge vitner på stedet hadde ikke 15-åringen hjelm da han falt av sykkelen.

Søndagens ulykke skjedde ifølge Espen Johnsen på en del av banen som ikke er spesielt vanskelig å sykle.

— Humpene her er ikke spesielt store, og krever ikke spesiell teknikk. Det er ikke lenge siden jeg så far og sønn sykle ned her. Faren hadde en helt vanlig sykkel. Han hadde til og med barnesete montert bak, og det gikk helt fint, sier han.

— Hvilke råd gir du uerfarne syklister?

— Utenom dette med hjelm og verneutstyr så er det viktig å begrense farten. Man må alltid først sykle rolig i en ukjent løype for å gjøre seg kjent, sier Espen Johnsen. Han peker på at når man kjører over humper så vil bakhjulet få et uventet løft. Med høyt sete og lavt styre kan syklisten bli kastet over styret. Terrengsyklistene som trener på banen har spesialsykler, der er blant annet setene justert langt ned.

Selv har Espen Johnsen, etter syv år som aktiv terrengsyklist, aldri vært utsatt for alvorlige ulykker. Han avviser at sporten er spesielt farlig eller ulykkesutsatt.

— Vitsen med ekstremsport er å prøve ut grenser. Vi faller rett som det er uten at det gjør noe.

ALLTID HJELM: For Espen Johnsen og de andre i Bergen Mountainbike Klubb er hjelm og hansker obligatorisk. Johnsen bruker dessuten beskyttere på albuer og kne.</p>FOTO: KNUT STRAND