Tirsdag forlot den lynraske MTB-en Haakonsvern med kurs for USA og et ettårig opphold der.

— US Navy vil se om fartøyet er noe for dem, men også US Coast Guard er interessert, sier admiral Jan Jæger, sjef for Sjøforsvarets forsyningskommando.

Kystvakten er på jakt etter hurtiggående fartøyer med stor rekkevidde for å stanse narkotrafikken mellom De karibiske øyer og Florida.

Ærefullt

— Etter vår mening er fartøyet velegnet for slike oppdrag. KNM «Skjold» har en toppfart på 55 knop, og er heller ikke lett å oppdage på radar, sier admiral Jæger.

Han beskrev det som en stor ære for Sjøforsvaret at marinestormakten USA viser interesse for KNM «Skjold».

— Jeg er skuffet over at våre egne, hjemlige beslutningstakere ikke har latt seg imponere i samme grad, tilføyde Jæger.

Stortinget bestemte likevel etter lang tautrekking i vår at det skal bygges fem nye MTB-er i «Skjold-klassen».

Vemodig

Det var med tilløp til klump i halsen at toppsjefene på Haakonsvern vinket farvel til fartøy og mannskap. KNM «Skjold» er Marinens desiderte stolthet.

— Mannskapet vi sender av sted, er også det beste vi har. Bedre ambassadører for Norge finnes ikke, skrøt sjefen for Kysteskadren, flaggkommandør Arild Sandbekk.

I alt syv offiserer og like mange menige er med på turen. Noen av dem skal hjem rundt juletider, de øvrige skal være med fartøyet hele det kommende året.

Venter på godvær

Første etappe av overfarten gikk til Færøyene. KNM «Skjold» forlot Haakonsvern 10.30 tirsdag. Ni timer senere var MTB-en fremme i Torshavn.

— Værmeldingen for onsdag og torsdag er dårlig. Det er derfor sannsynlig at vi venter et døgn eller to på Færøyene, sier skipssjefen, kapteinløytnant Rune Andersen.

Den første perioden skal fartøyet operere på USAs østkyst. Over nyttår er det meningen som første norske marinefartøy på en årrekke å gå gjennom Panamakanalen. Amerikanerne ønsker også å teste ut fartøyet på California-kysten.

I KARIBIA: US Coast Guard vil se om KNM «Skjold»s fartøytype kan brukes mot narkosmuglere på vei til Florida. FOTO: ØRJAN DEISZ