To unge Securitas-vektere i stikksikre vester patruljerer Bergen sentrum i novembermørket. Bortsett fra en hissig rusmisbruker som ble tatt for tyveri noen timer tidligere, har vakten vært rolig, men de vet at alarmen kan gå når som helst.

— Alt kan skje. Mye av det har skjedd, forteller Christian, som ikke ønsker å ha etternavnet sitt i avisen.

Selv har 25-åringen opplevd å bli siktet på med en ladet pistol i arbeidstiden. Å håndtere aggressive, rusede personer og organiserte øst-europeiske vinningskriminelle er en del av hverdagen.

— Rusmisbrukere bærer alltid kniv eller skrujern for å forsvare seg, sier vekteren, som spår en travel førjulstid.

— Det eskalerer alltid frem mot jul og blir bare verre og verre.

Mer lys

Mange voldsepisoder gjør at folk ikke føler seg trygge når de ferdes i Bergen sentrum nattetid. Helsebyråd Hilde Onarheim (H) mener at politikere og politi må ta fatt i problemet.

— Når vi ser at denne voldsutøvelsen skjer på spesielle steder, er vi nødt til å sette i verk tiltak der, sier hun.

I helgen skrev BT om tre spesielt utsatte strøk som utgjør "utelivssonene" i sentrum: Engen-Torgallmenningen, Torget-Bryggen og Strandgaten. Det var i en av disse sonene at polske Marcin Dudek ble slått ned. Han døde senere av skadene.

Onarheim sier politikerne allerede har iverksatt noen tiltak.

— Vi har økt belysningen noe. Kanskje skal det enda mer til.

Vektere og kamera

Et forslag om kameraovervåking i "utelivssonene" ligger i politiets skuff. Onarheim etterlyser fortgang i prosjektet.

— Sammen med politiet må vi også finne ut om vi kan ha mer politi i gatene.

Dersom dette ikke blir mulig, mener Onarheim at Bergen må se på alternative løsninger. Hun viser til Oslo kommune, som har vektere i gatene.

— Dette er ikke noe vi har diskutert, men det er noe vi i alle fall kan vurdere, dersom det ikke finnes nok politiressurser.Onarheim bedyrer at det ikke er politisk uenighet om dette spørsmålet.

— Her er vi alle enige. Det handler om å finne de gode løsningene.

Positiv vekterbransje

Kjøpesentrene i sentrum er ennå åpne. De to vekterne går fra butikk til butikk for å vise at de er til stede og skape trygghet.

— Vi hjelper politiet ofte og har et godt samarbeid med dem, sier Christian.

Markeds- og informasjonssjef Andre Thomsgård i Securitas sier at vekterbransjen generelt er positiv til å bli en forlenget arm for politiet.

— Vår oppgave er å være observatører og varslere. Innenfor dagens regelverk kan vi fint gjøre oppgaver som politiet har ansvar for, men ikke ressurser til.

Politiet positiv

Visepolitimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen, er positiv til bruk av vektere om nettene i helgene.

— Om vektere er til stede for å utøve en form for sosial kontroll, er det i utgangspunktet positivt, så lenge de ikke utøver politioppgaver. Om en skal bruke vektere, kan oppgavene begrense seg til å være til stede, observere og eventuelt rapportere. Vektere kan ikke erstatte politi, understreker Nilsen.

— Onarheim sier bruk av vektere er aktuelt å vurdere dersom det ikke er nok politiressurser. Er det nok politiressurser i helgene?

— Vi har en bemanningsliste i Bergen basert på en risikoanalyse over hvor og når ting skjer. Ressursene vi bruker er innenfor det forsvarlige, men vi kunne helt klart ønsket oss mer ressurser, sier han.

Kan vektere bekjempe voldsutviklingen? Si din mening.

vold380smal.jpg
Thea Åhsbom (21), Sandviken: -Jeg vet ikke om vektere kan erstatte politiet, men det ville iallfall bidra til at jeg kan føle meg tryggere. Det er bedre enn ingenting.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
Marielle Vathne (23), Sentrum: - Jeg vil tro at vektere kan bidra til å gjøre gatene tryggere, men dette må først og fremst være politiet sitt ansvar.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
Dan-Robert Warberg (19), Minde: - Det ville være tryggere for folk flest med vektere i tillegg til politiet, ikke i stedet for politiet. Vektere har mindre makt.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
Odd Sture Johansen (40), Nesttun: - Det er ønskelig med mer politi i gatene. Vektere kan ikke erstatte politiet.
Fred Ivar Utsi Klemetsen
Kristin Hovde (42), Nesttun… - Hvis alternativet er at ingen vokter gatene, er det bedre med vektere. Vi liker at noen passer på ungdommene våre. Det er de som er mest ute.
Fred Ivar Utsi Klemetsen