Finansdepartementet vurderer i samråd med Utenriksdepartementet å stramme inn reglene for fradrag for pengegaver til frivillige organisasjoner. Organisasjoner «som aktivt støtter eller medvirker til visse handlinger som er eller kan være i strid med folkeretten, eventuelt i strid med lignende etiske normer», kan bli strøket av listen for skattefradrag, skriver Dagens Næringsliv.

Flere kristne organisasjoner i Norge gir pengestøtte til de omstridte bosetningene på Vestbredden, som Israel har okkupert siden 1967. De som gir til disse organisasjonene, kan få skattefradrag. Gir man 12.000 kroner, får man tilbake 3.360 kroner av staten.

Folkerettsstridig Israel-organisasjonene er ikke spesielt nevnt i mandatet for utredningen, som ble vedtatt like før Stortinget tok sommerferie i juni, men SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås etterlater ingen tvil om hvem som står i faresonen.

– Vi har etiske retningslinjer for pensjonsfondet. Vi har også satt i gang en særlig gjennomgang av selskapene som er aktivt inne i Israel. Da kan vi ikke drive statsstøtte til organisasjoner som aktivt støtter den folkerettsstridige okkupasjonen av Vestbredden, sier Holmås.

Kritisk De fire borgerlige partiene, Frp, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er svært kritiske til vedtaket.

– At SV ikke liker Israels venner, er ikke noe argument for å stramme inn. Vi er redd dette ender opp som politisk sensur. Hvis reglene skal endres, må det bli en omfattende høring først, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp.

Israel-vennene i Karmel-instituttet mener trusselen om å fjerne skattefradraget er et tegn fra Gud.

– Dette er for oss et nytt tegn på hvordan Israels Gud gjør dem til intet som motarbeider Ham og Hans folk: «Den som velsigner Israel skal bli velsignet!», skriver de på sine hjemmesider. De legger til at de som støtter Karmel, gir penger uansett, uavhengig av skattefradrag.