• Vi vurderer situasjonen hver dag, sier byrådsleder Monica Mæland om de mørklagte gatene i Bergen.

I går skrev BT om to tusen slokte gatelys og 31 mørklagte gater i Bergen. Kommunen har 200.000 kroner igjen på budsjettet til veilys, og reparasjonen av kabler i to av de mørke gatene vil sluke hele budsjettet. Derfor er situasjonen den at lyspærer ikke vil bli skiftet før budsjettåret er ute ved nyttår.

— Det er en fryktelig vanskelig situasjon vi er kommet i. Vi vet dette er svært ubehagelig for mange, sier Mæland. For kommunen er det viktig å ivareta trygghet og sikkerhet for befolkningen, sier byrådslederen.

Hun forteller at kommunen er misfornøyd med fordelingen av midlene mellom staten og kommunen.

Det har vært en strid mellom fylkeskommunen og kommunen om hvem som skal betale veilysene på fylkesveiene. Inntil 2003 mottok Bergen kommune tilskudd på en tredel av utgiftene til lys langs fylkesveier fra fylkeskommunen. Samferdselsdepartementet har slått fast at Bergen kommune har ansvar for finansiering av veilys på fylkesveiene også.

— Hver dag ser vi på muligheter til å finne penger, forsikrer byråden.

Kommunen er i dialog med politiet, og tar signalene de får fra publikum alvorlig, forteller hun. Ifølge byråden er det ingen opplysninger om økt vold i forbindelse med at lyset har vært avslått, og heller ikke meldinger om økt skadefrekvens.

— Det er hundrevis av poster i budsjettet, forteller Mæland, så hun kan ikke si hvor fra eller om pengene vil komme på bordet med det første.

— Men vi må greie det selv. Det kommer ikke penger fra staten. Slik er det når kommuneøkonomien er så skakkjørt som den er, slår hun fast.

STRID: Det har vært en strid mellom fylkeskommunen og kommunen om hvem som skal betale veilysene på fylkesveiene.<p/>ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE