ROY HILMAR SVENDSEN RAGNHILD HOV HILDE KRISTIN STRAND

— Vi er i ferd med å utrede mulighetene for å koble et midlertidig UV-filter på det eksisterende renseanlegget, bekrefter sjefingeniør Arne Seim overfor BT.

Kommunen bruker det samme konsulentfirmaet som har utredet de nye renseanleggene til Jordalen og Svartediket. Ifølge Seim får etaten de første svarene i utredningen allerede kommende fredag.

— En viktig forutsetning for at dette kan bli aktuelt, er at vi finner smittekilden, sier Seim, som anslår at et slikt tiltak ikke vil komme på mer enn mellom fem millioner og syv millioner kroner.

— Når kan et slikt UV-filter være på plass?

— Det er noe av det vi håper å få svar på fredag. Tidsperspektivet er selvfølgelig et viktig aspekt, sier Seim.

Gått ut på dato

Dagens rensesystem i Svartediket baserer seg kun på ph-justering og en klorløsning, og er for lengst gått ut på dato med tanke på å bekjempe parasitter og virus.

— Vannet går gjennom to grove siler, og blir desinfisert med en klorløsning som ble utviklet rundt 1990. Men dette systemet holder ikke mål lenger. Uansett hvor mye klor vi tilsetter, klarer vi ikke å drepe giardia-parasitten, forteller Arne Seim.

Det samme systemet brukes blant annet i Jordalen. Men allerede i neste måned får det utskjelte drikkevannet nytt rensesystem med UV-filter. Nytt rensesystem blir det også i Svartediket, men det vil ifølge Seim ikke stå ferdig før i 2007.

Nytt anlegg til 300 mill.

Drikkevannet vil da bli tatt inn gjennom et helt nytt inntak, i bunnen av diket. Vannet blir tilsatt kjemikalier og går så gjennom filter av sand, kalk og fossilt kull - en prosess som skal fange opp alt som finnes av parasitter, humus, misfarge og andre uhumskheter.

— Deretter vil vannet bli utsatt for UV-stråling gjennom ultrafiolett lys, som per dags dato er den eneste metoden vi har for å drepe disse parasittene, forteller Seim.

Oppgraderingen av renseanlegget i Jordalen har så langt kostet 70 millioner kroner, mens det nye fjellanlegget ved Svartediket har en prislapp på om lag 300 millioner kroner.

- Vi tenkte riktig

Sjefingeniøren i vann- og avløpsetaten mener det er vel anvendte penger.

— Problemet med vannrensesystemer, er at vi må tenke minst ti år frem i tid når vi planlegger. Det er bare noen få år siden vi ble klar over at klor ikke drepte slike parasitter. Giardia-angrepet vi har over oss nå, viser at vi tenkte riktig da vi bestemte oss for å investere i et UV-system, mener Arne Seim.