Søndag døde et tysk ektepar i 30-årene ved turistattraksjonen i Luster.

Sammen med sønnene hadde ekteparet på egen hånd tatt seg opp mot brefronten. Der gikk det fryktelig galt, etter at isblokker løsnet fra breen.

— Et visst ansvar

Dagen etter tragedien var en sammensatt gruppe fra kommune, politi og turistnæring på befaring ved breen.

Samme gruppe vil dra på befaring også onsdag.

Har vi muligheten til å gjøre noe, så må vi vurdere det

Inger Moe, naturforvalter i Luster

Naturforvalter Inger Moe i Luster sier til BT at de vil sette seg ned og vurdere flere tiltak, når turistsesongen ved breen er ferdig om to ukers tid.

«SÅ NÆR SOM MULIG»: - Vi er turister som vil komme så nær det spektakulære som mulig, sa nederlandske Jaap Vesser, som BT traff ve Nigarsbreen mandag. Han tok et bevisst valg om å ta med sønnen forbi sperretauet - for å få bildet han ønsket seg. ARKIVFOTO: JO HJELLE

Nigardsbreen er ikke en del av Jostedalen nasjonalpark, men et verneområde som forvaltes av Luster kommune.— Breen er utrolig flott og viktig, en merkevare for regionen, og vi inviterer masse folk dit. Vi har hele tiden tenkt at vi har gode rutiner og et bra sikkerhetsopplegg rundt breen, sier Moe.

— Men jeg føler også at vi har et visst ansvar for å prøve å hindre at slike ulykker skjer. Det er fri ferdsel og alt slikt der. Men har vi muligheten til å gjøre noe, så må vi vurdere det.

Flytter trolig sperringer

På kort sikt, kanskje allerede onsdag, vil sperringene foran breen sannsynligvis bli trukket nærmere brefronten.

Fronten har nemlig, ifølge Moe, trukket seg flere meter tilbake bare siden årets sperringer ble satt opp på forsommeren.

— Det er viktig å plassere sperringene trygt, men også slik at turistene kan komme nær nok til at de får tatt gode bilder og får oppleve breen, sier Moe.

Ønsker ikke metallgrinder

- Vurderer dere også andre tiltak?

Vi kan ikke sperre folk helt ute

Inger Moe

— Vi klarer ikke å få noe helt nytt sikringskonsept på plass i inneværende turistsesong. Men på grunn av ulykken vil hele gruppen nå diskutere om vi skal ha en annen strategi. Blant annet bedre informasjonsmateriell, i form av flere advarselskilt og tydeligere og mer synlig skilting.

— Vi kommer også til å vurdere andre typer sperringer, selv om vi ikke ønsker store konstruksjoner som metallgrinder eller lignende.

— Noen av tiltakene ved breen har fremstått som mangelfulle? Blant annet sperretau spent opp mellom steiner, delvis liggende på bakken, og skilt som har vært knekt?

— Ja, det har vi også registrert på bilder i media. Men da vi var der i 13-14-tiden mandag, var alt på stell. Det er en taurekke så å si langs hele brefronten, pluss advarselskilt på tre språk. Sikringen blir inspisert to ganger ukentlig. Det er heller ikke alle deler av breen som er like rasfarlig. Det er breporten, der elven kommer ut, som er farligst. Det var også der ekteparet omkom søndag, sier Moe.

- Kan ikke sperre helt ute

Naturforvalteren sier de også vil kontakte andre som har tilsvarende attraksjoner i lignende områder - for å se om det er noe å lære fra dem.

— Men vi kan ikke sperre folk helt ute. Det er informasjon og eventuelt nye sperringer vi vil vurdere, avslutter Inger Moe.

  • Innspill/kommentarer? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post