— Vi skal fremdeles henge oss på russen i år, men vi vurderer å gå ned et alderstrinn til neste år, sier smittevernoverlege i Bergen kommune, Øystein Søbstad.

Det betyr at neste år kan elever på de to siste trinnene på videregående skoler i Bergen få tilbud om meningokokkvaksinen. Vaksinen må de betale selv, men de slipper andre kostnader ved å sette den.

— Prisen vil ligge mellom 450 og 500 kroner, som er vår innkjøpspris, sier Søbstad om årets vaksineprogram av russen.

- Bedre effekt

- Hvorfor vurderer kommunen å gi vaksinen til flere ungdommer enn russen?

— Statistikken viser at russefeiringen er en risikosport. Dette er en gruppe som er utsatt for hjernehinnebetennelse. Ved å gi vaksinen til de som er russ om ett år, kan vaksinen få bedre effekt. Dessuten slipper de å ta vaksinen samtidig de har mange andre utgifter knyttet til russefeiringen, sier Søbstad.

Han tror det kan føre til en økning i andelen som vaksinerer seg.

Snart russevaksinering

Innen vinterferien i år skal alle elever på siste året av videregående ha fått tilbud om å sette vaksinen på skolen.

I fjor fikk russen i Bergen for første gang det samme tilbudet. Det kom etter at Folkehelseinstituttet (FHI) gikk ut med anbefaling i 2011 til alle som skal delta i russefeiringen om å vurdere å vaksinere seg. I fjor endret de rådet til å gjelde all ungdom i alderen 17-19 år.

Smittevernoverlegen mener imidlertid det ikke er nødvendig at kommunen aktivt anbefaler de som ikke er russ om å vaksinere seg.

— Vi ser ikke noe belegg for det i sykdomsstatistikken. Derfor begrenser vi oss til russ i denne omgangen, sier han.

Håper flere vaksinerer seg

Søbstad understreker at vaksinen ikke er en del av vaksinasjonsprogrammet og vaksineringen er et frivillig tilbud.

— I fjor tok mellom 35 og 40 prosent av russen i Bergen vaksinen. Det syntes vi var lavt, og håper andelen øker. Vaksinen vi nå gir tilbud om har lengre varighet enn den gamle. Dermed kan folk ha nytte av den utover russetiden, for eksempel ved reise til utlandet.

- Kan spare liv

Smittevernoverlegen mener det er viktig at årets russ tar seg råd til vaksinen.

— Denne gruppen ungdom fester sammen under litt heftige forhold. Nærhet og væremåter under russetiden kan være risikofaktorer mer enn noen andre. Hjernehinnebetennelse er en veldig alvorlig sykdom som kan ha dødelig utfall. Vaksinen kan spare liv og helse, sier han.

I fjor var det ingen tilfeller av hjernehinnebetennelse hos russen.

— Derfor mener vi at eksperimentet vårt i fjor om å tilby vaksinen til hele russekullet har fungert veldig godt, sier han.

Drikker av samme flaske

Overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet forteller at antall tilfeller smittsom hjernehinnebetennelse i Norge ligger stabilt på rundt 40 årlig.

— En uforholdsmessig andel av tilfellene skjer hos ungdom mellom 17 og 19 år. Derfor anbefaler vi denne gruppen om å vurdere å vaksinere seg. Da vil de også være ute i bedre tid før de er russ, sier hun.

- Hvorfor er denne gruppen så utsatt?

— Det kan man bare spekulere i, men når det gjelder russ, har det nok med langvarig og tett kontakt. Såre halser, kyssing, røyking av samme sigarett, drikking av samme flaske. I tillegg er de ofte utmattet, slik at de er mer mottakelig for smitte, sier hun.

Den nye vaksinen som kom på markedet i Norge i 2010, beskytter i flere år. Den gir beskyttelse mot meningokokker av gruppe Y og C, men ikke B, som det ikke finnes vaksine mot.

- Kan gå tom

Apoteker Eli Bjørke Hellerslien ved Apotek 1 i Bergen tror få har fått med seg de endrede rådene fra Folkehelseinstituttet.

— Hittil er det kun fem stykker som har kjøpt vaksinen hos oss. Dersom alle skal komme i mai, slik som vi opplevde i fjor, så kan vi risikere at lageret blir tomt, sier hun.

Hun håper derfor på en jevnere strøm denne gangen.

— Om de som planlegger å ta vaksinen kommer i god tid før russetiden, så klarer apotekene lettere å fylle lageret etter etterspørselen, sier hun.

BEKYMRET: Smittevernslege Øystein Søbstad.
TOR HØVIK