Det var i juli 2010 Statnett fikk konsesjon til å bygge en ny kraftlinje fra Sima kraftverk i Eidfjord til Samnanger. Allerede i august samme år vedtok regjeringen å se nærmere på om det fantes bedre alternativer.

Et forslag om å bruke sjøkabel i stedet for master ble sett på, men i mars 2011 konkluderte olje— og energidepartementet likevel med å stå fast på vedtaket fra året før.

Hardangeraksjonen gjennomførte i 2011 en rekke aksjoner i utbyggingsområdet til kraftlinjen. Ifølge Statnetts egen logg kostet aksjonistene dem 30 arbeidsdager dette året.

Muligens siste aksjon

Tirsdag denne uken arrangerte gruppen nok en aksjon ved Statnetts fjordspenn i Granvin. 55 aksjonister ble med på det som kan bli den siste fra Hardangeraksjonen. Aksjonistene tror nemlig det ikke lenger er mulig å hindre byggingen av mastene.

— Når det lir mot høst vil de fleste av mastene være reist. Vi greier nok ikke å stoppe det nå, men vi tror historien kommer til å vise at det var feil å sette opp disse mastene, sier nestleder Anita Aalvik til bt.no.

— Styret har ikke diskutert når en eventuelt ny aksjon vil bli gjennomført, men det er mulig dette var en av de siste store, sier hun videre.Synnøve Kvamme, talsperson og frontkvinne for Hardangeraksjonen, tror ikke det er mulig å komme noe lenger med sivil ulydighet.

— Med sivil ulydighet er det ikke så mye vi kan gjøre når det er kommet såpass langt. Dessuten har politiet begynt å ha en ganske aggressiv fremgangsmåte. Vi kommer til å ha flere markeringer, men det er opp til hver enkelt om de vil gå til sivil ulydighet. Folk kan gjøre det uavhengig av hva Hardangeraksjonen velger å gjøre, sier hun.

— Vi er blitt overkjørt fullstendig, men jeg tror det er viktig at denne kampen foregår slik tilsvarende ting ikke skal skje i fremtiden, legger Kvamme til.

Har tapt mange millioner

Utbyggingen av kraftlinjen fra Sima til Samnanger berører kommunene Eidfjord, Ulvik, Granvin, Kvam og Samnanger. Hele prosjektet er beregnet til å koste om lag én milliard kroner.

Aksjonistene har kostet Statnett flerfoldige millioner. Utbyggerne regner med at de i 2011 tapte mellom seks og åtte millioner kroner som følge av aksjonene.

— Men det viktigste for oss er fremdriften. Det alvorlige er at aksjonene har ført til forsinkelser, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Marstrand Pladsen til bt.no.Statnett har tidligere sagt at de vurderer erstatningskrav mot aksjonistene. Det vil de fortsatt se på om ikke aksjonene avsluttes.

— Hvis vi ikke får bygge i fred vil vi vurdere å kreve erstatning, sier Pladsen.

- Selvsagt positivt for Statnett

At Hardangeraksjonen nå ser ut til å trappe ned de fysiske aksjonene blir dermed positivt mottatt av Statnett.

— Det viktige for oss er at vi får bygge i fred. Vi har hele tiden vært opptatt av å få ferdig prosjektet som planlagt. Vi har full forståelse for at motstanderne har ønsket å si sin mening, men det vi har reagert på er at de har hindret et lovlig arbeid. Dersom den typen aksjoner stopper, er det selvsagt positivt, sier kommunikasjonsdirektøren.

Statnett loggfører alle aksjonene knyttet til utbyggingen av kraftlinjen. Fra aksjonene startet i midten av mai til slutten juni, registrerte Statnett at demonstrantene i snitt var ute annenhver dag.— Vi fører logg fordi det er viktig for oss å kunne dokumentere hva som faktisk har skjedd. Det var rundt 20 aksjoner i denne perioden, men den siste tiden har vi sett at det er blitt roligere, sier Pladsen.

Vil saksøke staten

Selv om aksjonene ser ut til å gå mot slutten, har ikke Hardangeraksjonen tenkt å gi opp kampen helt. Ifølge Aalvik planlegger de fortsatt å gå til søksmål mot myndighetene.

— Formålet med disse aksjonene har vært å vise området og naturen som blir ødelagt. Fjordspennet i Granvin er spesielt fordi det ser så grotesk ut. Vi vil aldri akseptere eller godta det som skjer nå. Vi har jobbet med å saksøke olje- og energidepartementet, og det håper vi ennå å kunne få til. Det den rødgrønne regjeringen gjør nå må vi langt tilbake i historien for å finne lignende eksempler på, sier hun.

Hva mener du aksjonistene bør gjøre? Si din mening i kommentarfeltet!