Monica Mæland møtte pressen til en improvisert pressekonferanse på Rådhuset. Det skjedde etter det ble kjent at departementet gir fylkesmannen medhold, og erklærer Bergen sine to siste budsjetter for ulovlige.

Klikk her og les hvorfor!

— Jeg registrerer at departementet velger å sende ut dette 100 timer før det er lokalvalg. At resultatet ble som det ble er ikke overraskende, sier hun.

Ikke kutt i tilbud

Hun delte ut rykende varme papirer til pressen. Her sto det hvordan byrådet har tenkt å imøtekomme kravet fra departement og regjering. Det gjør de ved å foreta budsjettekniske endringer. I tillegg tar man høyde for en økt skatteinngang i 2011, som vil dekke inn mye av dette underskuddet. Prognosene viser nemlig en mye høyere skatteinngang enn forventet.

— Det er viktig å avmystifisere spekulasjoner om at det vil komme kutt i velferdstilbudet. Bergen er en solid kommune, og vi har holdt orden i økonomien i åtte år. Vi skal håndtere dette på en fornuftig måte.

På morgenen torsdag mottok byrådet en vurdering av situasjonen fra Hugo Matre i advokatfirmaet Schjødt. Han er ekspert på kommunalrett og selskapsrett og konkluderte med at Bergen kommune hadde rett. Dette sendte kommunen videre til staten. Da departementet ringte for å fortelle at de sendte over et brev gjorde byrådet dem oppmerksomme på brevet.

— De brukte en time på å si at denne dokumentasjonen ikke var interessant. Det var tydelig viktigere å få gjort et vedtak før valget, sier en tydelig oppbrakt Mæland.

Dårlig vurdering

Hun mener analysen departementet har gjort er langt fra dyptgående. Finansbyråd Liv Røssland (Frp) mener grepene byrådene gjør nå er budsjetteknisk udramatiske, men lokaldemokratisk meget dramatiske.

Mæland sier de skal gå gjennom saken og foreta juridiske vurderinger.

På spørsmål fra BT vil hun ikke utelukke at kommunen ser seg nødt til å ta saken for retten.

Si din mening i kommentarfeltet under!