— Slik været ser ut nå, ser det ut som at vi får levert varene tirsdag formiddag, sier pilot Rolf Grindstuen fra helikopterselskapet Airlift.

Medarbeidere fra kommunen møter dem med varer og utstyr klokken ni i morgen tidlig i bygden Nesheim.

— Alt kjøres dit først. Deretter er planen å fly det inn til Gullbrå, forteller ordfører i Vaksdal, Eirik Haga.

Kommunen vil blant annet frakte inn mat, medisiner og to aggregat for å gjøre situasjonen sikrere for beboerne i bygden. Skolebøker skal også inn i lasten.

— I Eksingedalen tar de skolen på alvor, legger ordføreren til.

28 isolerte personer

Innbyggernes eneste vei ut fra Gullbrå i Vaksdal kommune har de siste fem dagene vært sperret av et snøskred.

Mandag har kommunen hatt møte med politi, kommunens kriseledelse, helsepersonell og geologen for å vurdere situasjonen for bygden innerst i Eksindalen. Totalt er 28 personer isolert som følge av skredet, som fører til at fylkesvei 344 mellom Brakestad og Trefall er stengt.

— Konklusjonen er at veien fremdeles blir holdt stengt på grunn av rasfare. Det er snøsammensetningen i området som gjør dette. Det blir ikke evakuering nå, men vi holder den muligheten åpen og planlegger ut fra et «worst case scenario», sier Haga.

Skrinla hydrokopter

Søndag var blant annet strømmen borte i to timer. Ordføreren beskriver situasjonen som anstrengt.

— Vi vil også frakte inn en satellitt-telefon, slik at de lettere kan komme i kontakt med helsepersonell dersom behovet skulle oppstå, sier Haga.Opprinnelig skulle varene fraktes med et hydrokopter, en slags båt som beveger seg på snø og vann. Dette ble vurdert fordi isen på Trefallsvatnet ikke er sikker nok til å ta i bruk snøscooter.

— Vi skrinla den planen. Hydrokopteret vi trodde vi fikk tilgang til var ikke montert, sier ordfører Eirik Haga.

Har husdyrfôr til fredag

I tillegg til de 28 innbyggerne er også dyrene ved fire gårdsbruk isolert. Ifølge Haga har gårdbrukerne fôr nok til dyrene frem til fredag.

Søndag ble det besluttet at det ikke var trygt å rydde vekk snømassene som sperrer veien. Kommunen har økt beredskapen i forbindelse med situasjonen, og samarbeider blant annet med Røde Kors i tilfelle det skulle dukke opp akutte helseproblemer for noen av de isolerte.Ifølge ordføreren er lokalbefolkningen allerede i gang med å rydde landingsplass til helikopter, dersom det skulle bli nødvendig å bruke dette.

Prosjektleder i Vegvesenet, Ingebjørg Midthun, sier til BT at en geolog vil ta en ny vurdering av situasjonen ved Gullbrå senest fredag.

— Vi håper å få gjort det torsdag, men det er avhengig av forholdene. Snøen har begynt å sprekke opp i fjellsiden, og det er fare for nye skred, sier Midthun.