Fem uerstattelige kulturminner er totalskadd i brann i Bergen i løpet av en uke. Lehmkuhlboden var midlertidig fredet siden 2006.

Torsdag var teknisk etat i kommunen på tilsynsbesøk hos Lehmkuhlboden, og de var ikke fornøyd med det de oppdaget:

– De fant boden vid åpen og tilgjengelig for alle. Etter vårt syn har ikke eieren kjent sitt ansvar og sikret bygningen, sier rådgiver Asgeir Spange Brekke hos Riksantikvaren til NTB.

– Vi vil nå vurdere å anmelde eieren og vil i løpet av de nærmeste dagene gå gjennom saken for å se på hva slags paragrafer som kan være aktuelle, sier Spange Brekke.

Brannårsaken er ikke kjent. Politiet har startet etterforskning, men ser foreløpig ikke noen sammenheng mellom brannen i Lehmkuhlboden og brannen i sjøbodene i Sandviken forrige helg.

Avviser dårlig sikkerhet

Lehmkuhlboden eies av Sjøbodutvikling AS. Styreleder Truls Soløy avviser at sikkerheten var for dårlig.

– Det bygget sto helt greit som det sto. Det var ikke noe å drive vedlikehold på før vi fikk avklart hva bygget skal brukes til, sier styreleder Truls Soløy.

Han sier han ikke var kjent med at kommunen hadde vært på befaring dagen før brannen og at de forsøkte å få bygningen stengt.

Fra 1700-tallet

Lehmkuhlboden fikk omfattende skader i brannen, som startet like før klokken 15 fredag ettermiddag. Natt til søndag brant fire vernede sjøboder i Sandviken ned til grunnen.

Lehmkuhlboden var fra slutten av 1700-tallet og en av de største og mest autentiske sjøbodene som var bevart i byen.

Riksantikvaren går nå inn for å tvangsstenge alle vernede sjøboder i Bergen umiddelbart. I løpet av få dager er fem uerstattelige bygg gått opp i brann.

– Det er tragisk. Fra et kulturminneståsted er dette en katastrofe, sier Spange Brekke.

Kontaktet eierne

Riksantikvaren arbeidet fredag kveld med byantikvaren i Bergen, fylkeskommunen, politi og brannvesen for å få oversikt over alle vernede bygg.

– Vi håper å få tvangsstengt disse bygningene før kvelden er omme fredag, sier Spange Brekke. Det er foreløpig uvisst hvor mange bygninger det dreier seg om.

Kommunen kontaktet fredag kveld eierne av fredede bygninger i byen for å be dem sjekke at bygningene er forsvarlig stengt og sikret.

– Dersom kommunen ikke i løpet av kort tid kommer i kontakt med huseierne, vil kommunen sørge for nødvendig sikring, heter det i en pressemelding.

I tillegg fortsetter gjennomgangen av bygningene, med tanke på branntekniske og bygningstekniske forhold.

Ber folk holde vinduer stengt

Den gamle boden har vært i bruk for tranproduksjon og er gjennomtrukket av olje.

– Dette betyr at det kan komme røyk fra branntomten i lang tid. Folk i området oppfordres derfor til å holde vinduer og dører godt lukket for å beskytte seg mot røyken, opplyser kommunen på sin nettside.

Ingen personer ble skadd i brannen, men 37 naboer fra to nærliggende boligblokker ble evakuert. Det var sterk røykutvikling i området utover ettermiddagen og kvelden.

Mannskaper fra alle seks brannstasjoner i Bergen deltok i slukkingsarbeidet, og ekstramannskaper ble også kalt inn. Likevel lot det seg ikke gjøre å redde bygningen.