Ragnhild Stolt-Nielsen eller Martin Smith-Sivertsen? Hvem av dem er best egnet til å lede byrådet? Sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen ønsker å fortsette, men har blitt utfordret av partifelle Martin Smith-Sivertsen.

På en pressekonferanse tirsdag formiddag la nominasjonskomiteen i Bergen Høyre frem sitt svar på spørsmålet: Seks av syv komitemedlemmer ønsker Smith-Sivertsen som Bergens neste byrådsleder.

— Best egnet for fornyelse

— Det har vært en krevende oppgave å velge mellom flere dyktige kandidater. Vi har lagt merke til at organisasjonen har et ønske om endring. Rådet fra organisasjonen har telt med. De som sitter i dag har hatt en veldg krevende oppgave. Det er viktig å vise velgerne at Høyre fortsatt vil være en positiv kraft som står for fornyelse. Flertallet mener at Martin Smith- Sivertsen er den som er best egnet til det, sier Anne Lorgen Riise, leder i nominasjonskomiteen.

Hun avviser at innstillingen er å regne som mistillit mot Stolt-Nielsen.

— Sittende byrådsleder har bare sittet i knapt et år, det er nå vi har en ordinær nominasjonsprosess. Da er det ikke unaturlig at det melder seg flere kandidater, sier Lorgen Riise.

Smith-Sivertsen dukket opp på pressekonferansen, og lot seg intervjue av media.

— Det er veldig kjekt med en slik innstilling. Det danner et godt grunnlag. Men nå er det en delt innstilling, så partidemokratiet bestemmer. Jeg føler jeg har en bred støtte, men nominasjonsmøtet 14. oktober og den enkelte Høyre-medlem som bestemmer hvem som skal gå av med seieren, sier han.

— Sunn kiving

Smith-Sivertsen sier at det ikke vil bli en endring i politikken med ham som eventuell ny byrådsleder.

— Men jeg er en annen person, og vil legge vekt på bredt borgerlig samarbeid. Velgerne vil oppleve at jeg er opptatt av stø kurs, byutvikling og stabil styring av byen, sier han.

Også han avviser at prosessen er en mistillit mot byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

— Dette er sunn kiving og konkurranse om viktige topposisjoner i Bergen. Det skulle bare mangle, sier Smith-Sivertsen.

Det endelige valget tar medlemmene i Bergen Høyre på nominasjonsmøtet 14. oktober.

— Selvfølgelig er jeg spent, men jeg er uansett byrådsleder en god stund fremover. Det er Høyres representantskap som avgjør nominasjonen i sitt møte 14. oktober, sa Ragnhild Stolt-Nielsen før pressekonferansen.

Hun gikk i byrådsmøte klokken 11, og var ikke til stede på pressekonferansen. Byrådslederen er ikke tilgjengelig for kommentar før byrådsmøtet er ferdig.

Følg pressekonferansen her (artikkelen fortsetter under direktedekningen):

Kan trekke seg i oktober

Samtaler BT hadde med personer i partiet i går, tydet på at nominasjonskomiteen ikke var enstemmige i sitt valg av byrådslederkandidat.

Det viste seg å stemme. Komiteen sluttet enstemmig opp om Trude Drevland som ordførerkandidat, men delte seg i spørsmålet om byrådslederkandidat.

Selv om sittende byrådsleder Stolt-Nielsen ønsker å fortsette, har hun altså fått hard konkurranse. Både Martin Smith-Sivertsen og dagens gruppeleder Dag Skansen har annonsert sine kandidaturer. Sistnevnte trakk seg fra racet før helgen. Årsaken var at han mente Smith-Sivertsen hadde et for stort forsprang.

Byrådslederen har selv sagt at hun kommer til å trekke seg umiddelbart fra vervet sitt, dersom medlemmene ikke fornyer tilliten til henne på møtet i oktober. Dagens innstilling vil imidlertid ikke bli avgjørende for om hun blir sittende i byrådsstolen. Det forteller hennes politiske rådgiver Eirik Tenfjord.

Smith-Sivertsen har tidligere gjort det klart at han er klar til å ta over som byrådsleder i oktober dersom det er nødvendig.

— Dersom det blir nødvendig, så gjør jeg det, sa han, til BT i august.

Peker ut ny leder

Dersom byrådslederen taper nominasjonskampen, og går av, vil også resten av byrådet gå av. Da får ordfører Trude Drevland (H) i oppgave å peke på en ny byrådsleder. Det vanlige vil være å gå til det største partiet i bystyret, nemlig Høyre.

— Utpekingen skjer med utgangspunkt i diskusjoner med gruppeledere og folk fra partiene, forteller bystyredirektør Roar Kristiansen i Bergen kommune.

Komitémedlem Arent Kragh sa før pressekonferansen at prosessen har vært mye mer krevende enn tidligere.

— Jeg satt også i komiteen for fire år siden, og da var det atskillig enklere og raskere å komme med en innstilling, sier han.

Mer støtte

Ute i bydelslagene er det Smith-Sivertsen som har hentet mest støtte til nå. Styrene i Bergenhus, Fana og Laksevåg ønsker ham. I tillegg har han støtte fra Bergens Unge Høyre.

På den andre siden har Årstad og Fyllingsdalen, i tillegg til studentforeningen, gått ut med åpen støtte til Stolt-Nielsen.

Kragh sier meningen i bydelslagene har vært viktige, men ikke avgjørende for nominasjonskomiteen.

— Deres vurderinger teller og er viktige, i alle fall om de er noenlunde samstemte. Men nominasjonskomiteen er heller ikke et tellekorps.

Martin Smith-Sivertsen avviser at prosessen er en mistillit mot byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen. - Dette er en helt ordinær nominasjonsprosess. Det er bra at velgerne får flere å velge mellom, sier han.
Marita Aarekol