Strie strømmer av smeltevann og is isolerte folk i Øvstedalen i går og i natt.

— Ser forferdelig ut

— Veien ble åpnet ved syvtiden i morgen, så vi er ikke isolert lenger. Men det ser forferdelig ut på på eiendommen vår. Det ligger igjen masse is og vann. Alt må nok pløyes opp igjen til våren, sa Vigdis Tufte (41) til bt.no i morges.

— Det eneste som mangler er at strøm og telefon forsvinner. Da er vi fullstendig isolert, sa hun i går.

I går kveld var hun, sønnen og svigermor på 83 innesperret på gårdsbruket i Øvstedalen. Strie strømmer av smeltevann og is gjorde det komplett umulig å komme seg ned fra den avsidesliggende dalen i Voss kommune.

— Det er ikke bare vi som er isolert. 18 sjeler er sperret inne her i dalen. Skal vi komme oss ut, må det bli i helikopter, sa sønnen Nils Johan på telefon.

Regn, regn og mer regn

Da Tufte våknet i går morges, trommet regndråpene mot vinduet. Utover formiddagen minnet gårdstunet stadig mer om et iskaldt fjellvann.

— Først trodde jeg elven ville slutte å stige. Vi har hatt flom her tidligere, men aldri opplevd at vannet står høyt i timevis, sier Vigdis Tufte.

Men i går var himmelen utømmelig. Det var som om noen vred en våt klut over Øvstedalen.

— Etter hvert begynte isen å gå i oppløsning. Den drev nedover og laget kork lenger nede i elven. Klokken 1030 var veien dekket av regn- og smeltevann.

Nils Johan Tufte (21) gikk ut i fjøset for å se til kyr og sauer. Han konstaterte at det var teknisk mulig å arrangere svømmestevne i møkkakjelleren.

— Jeg vet ikke helt hvor høyt det står, en drøy meter kanskje. Jeg har ikke veldig lyst å gå inn og sjekke.

Stengt skolevei

Totalt var åtte husstander i Øvstedalen rammet av flommen. Skadene er størst hos familien Tufte siden de bor nærmest elven

— Da jeg var innom garasjen tidligere i dag, sto traktoren og alle bilene i smeltevann. Vannet har trengt inni siloen også. Jeg kan høre det surkle der inne.

— Hvor store er skadene?

— Vanskelig å si. Heldigvis står bolighuset høyere enn fjøset. Vi fryktet at kjelleren skulle fylles, sa Nils Johan.

Han betegnet det som livsfarlig å bevege seg nedover veien.

— Det lå et tykt islag under vannet. Beveget noen seg utpå, ville de bli tatt av elven. Barna som skulle hjem etter skolen måtte snu lenger nede i dalen.

I går kveld fulgte familien Tufte spent med på værmeldingene.

— En nabo hadde hørt at de spådde mer regn. Da kan det bli krise. Vi får bygge en demning med det vi finner her oppe. Hjelp utenfra kan vi jo ikke regne med.

VAN(N) TRO: Nils Johan Tufte (21) og de andre innbyggerne i Øvstedalen i Voss kommune har all mulig grunn til å klage på været.<p/> FOTO: VIGDIS TUFTE