Voss er – om ikke verdens – så i alle fall Hordalands navle: Sentralt plassert midt i fylket med gode forbindelser i de fleste retninger. Buss og tog tar deg til Bergen på en drøy time, fjord-paradiset er bare en utforbakke unna, og Stølsheimen ligger for dine føtter.

Verda er vid, men Voss er vidare.

Andre alpintester:

Midt i smørøyet ligger skianlegget med det språklig forvirrede navnet Voss Resort Fjellheisar. Hangursbanen med gondolene Dinglo og Danglo får deg til topps så å si direkte fra sentrum. Kjører du bil, ligger parkeringsplassen ti minutter unna.

Med en skibillett til 450 kroner får du togreise tur/retur Bergen-Voss, buss fra og til jernbanestasjonen, og dagskort til samtlige heiser. Parkeringsplassen i Bavallen tar 700 biler.

Etter at den nye ekspressheisen åpnet i fjor, har anlegget en samlet kapasitet på 12.000 personer i timen. Det gjør Voss til det desidert største skisenteret på Vestlandet.

Skog og fjell

Løypene er varierte, og du skal være bra kresen for ikke å finne en bakke som passer deg. Alt fra småbakker med minimal helling for de minste, til løyper med mer krevende vinkler for adrenalinjunkiene.

Det finnes både skogsløyper, og trekk som tar deg opp på bare vidder. Snøbrett-entusiastene får også sitt – i parken er det et bra utvalg rails og hopp.

Ulempen med alle løypene er selvsagt at mulighetene for frikjøring blir mindre. Er du ute etter uberørt snø, er det andre steder som egner seg bedre.

Bredt barnetilbud

For barna er det tre egne områder. De aller minste har et eget skibånd i Bavallen, som er lett å komme seg av og på, og med en bakke som ikke skremmer noen. For de litt større, passer Vetlebakken bedre. Også lenger oppe, på Slettafjellet, er det et barnetrekk: I Badnakrokjen er det satt opp porter som passer for små alpinister. Akebrett og leker kan lånes.

Voss scorer på at varmestuer, spisesteder og toaletter er spredd over flere områder. Du trenger altså ikke kjøre helt ned i bunnen av bakken hvis akutte behov melder seg.

Den evige pølse

Derimot er det synd at pølser, burgere og pommes frites dominerer menyen, på Voss som på så mange andre skisentre.

Riktignok får man både suppe, lapskaus og biffsnadder på Hangursrestauranten. Og i Bavallen står salat og smørbrød på menyen. Bra! Men det er solveggen på Slettafjellet som trekker flest folk når været er fint. Og der er det de evinnelige pølsene og burgerne som fyller magene.

Strålende utsikt

Storastova skal likevel ha pluss i margen for at det er satt frem drikkebeger ved springen slik at folk kan slukke tørsten uten kostnad. Det er dessverre ikke en selvfølge alle steder.

Ved Hangursbanens øvre stasjon er det fantastisk utsikt over vene Voss, så dette er et supert sted å innta formiddagsmaten.

Voss har flere tilbud utover bakker og trekk. Det finnes en skiskole, det er mulig å leie utstyr, og det arrangeres toppturer og konkurranser.

Sliter med klimaet

Det brede tilbudet gjenspeiles i prisene, som ligger i øvre sjikt. En familie på fire må ut med 1090 kroner for en dag i bakken.

Det største problemet med Voss er likevel at anlegget er lite snøsikkert, med fare for slaps i de nederste bakkene deler av sesongen. På dette punktet scorer naboen i Myrkdalen bedre.

Med god tilgjengelighet og rikelig med tilbud, kommer Voss likevel godt ut av det.

Er du enig med anmelderne? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

STØRST:Voss Resort Fjellheisar er det desidert største skianlegget på Vestlandet.
KETIL MOLAND OLSEN
Solveggen på Slettafjellet er populær på fine dager.
BT
Tolv heiser og trekk bringer deg til topps.
BT
Voss har mange fordeler, men snømengden er ikke én av dem.
BT