• Bergenssangen må læres utenat til neste vorspiel, formaner Svein Nordahl-Pedersen. Fire studenter nikker forsiktig. De er i Bergen nå.

RAGNHILD DAAE GJERTSEN

— Jeg kan bare «Byen e' Bergen og laget e' Brann», forteller Sara Bronder (19) fra Røyken. Studentene er ikke akkurat eksperter på bergenske sanger. Det skal det visst bli en slutt på.

— Rundt sytti prosent av studentene i Bergen er tilreisende. Håpet er at flere av disse skal få kjennskap til bergenske sanger og bergensk historie, forteller Nordahl-Pedersen.

Han er engasjert medlem i Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme. Det siste året har foreningen blant annet vært travelt opptatt med å spre gamle og nye drikkeviser til folket. I går ble 2500 eksemplarer av «Bergensviser & Festsanger» delt ut til studenter på NHH, Studentsenteret på Nygårdshøyden og på Lærerhøgskolen på Landås.

Svak Nystemt

Men verken Ulrik Klokkehaug (19) fra Ålesund eller Ellen Møller Johansen (19) fra Skien er eksperter på bergenske sanger. Karen Ellingsen (20) fra Stavanger har derimot allerede et forhold til Nystemten.

— Min far er fra Bergen, så jeg måtte lære Bergenssangen da jeg var liten, forteller hun. Nordahl-Pedersen håper sangboken vil bli tatt i bruk.

— Studenter har lettere for å bruke allsang enn andre folk, tror han.

Det lyder dessverre ikke særlig overbevisende når Nordahl-Pedersen forsøker å få studentene med på å synge Bergenssangen.

— Vi får nok øve, er Ulrik sin konklusjon.

Upopulær Herman

Studentene stiller seg noe tvilende til om sangboken blir et absolutt «must» på vorspiel fra nå av.

— Det kommer vel bare til å ødelegge hele vorspielet hvis jeg skal sette i gang og synge dette her, ler Sara.

— Kanskje det slår an hvis man er i skikkelig god form, tror Ulrik.

Unntaket er sangen på side 35.

— «Du 'gamle' gode Friele» er nok ikke den sangen som kommer til å synges mest, flirer Karen.

NYE MULIGHETER: Med «Bergensviser & Festsanger» kan studentene Ulrik Klokkehaug (f.v), Ellen Møller Johansen, Sara Bronder og Karen Ellingsen stille forberedt på neste vorspiel. – Fin å ha på nachspiel også, mener Svein Nordahl-Pedersen. SANGBOK: «Bergensviser & Festsanger».<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN