En russisk statsborger omkom onsdag etter at han falt i Vøringsfossen i Eidsfjord. Fossen, som har et fall på 182 meter, står usikret.

– Sikringen burde være bedre. Vi har tatt det opp mange ganger og med flere instanser, sier daglig leder i turistinformasjonen Destinasjon Eidfjord, Marit Stadheim Boor.

– Vi har prøvd grunneier, Eidfjord kommune og Statens vegvesen. Problemet er at den som skal utføre jobben med sikringsarbeid, også er ansvarlig dersom det skulle skje en ulykke, og det er det ingen som vil være, sier hun.

Uerfarne turister

På toppen av Vøringsfossen er det satt opp skilter for å advare besøkende mot farer.

– I knallrøde farger på alle språk står det at man går videre på egen risiko, sier Boor.

Hun påpeker at turister ikke nødvendigvis vet å beherske norsk natur.

– Hovedproblemet er at utenlandske turister ikke har den samme erfaringen med norsk terreng som nordmenn har, og da kan det skje ulykker.

– Men hva kan vi gjøre?, spør Boor.

– Vi kan jo ikke sikre hvert eneste utsiktspunkt og hvert eneste fjell, og vi kan jo ikke sette folk i sele.

– Staten bør gjøre noe

Det finnes ingen oppdaterte tall de siste tre årene, men Vøringsfossen var i 2006 en svært populær turistattraksjon med rundt 600.000 besøkende.

– Jeg ønsker meg at staten tar et ansvar for Norges mest besøkte naturbaserte turistattraksjon, og at Statens vegvesen kan være med å sikre den ordentlig, sier lederen for turistinformasjonen.

– Dette er en forferdelig trist sak, og vi ønsker jo for alt i verden at noe sånn ikke skal skje. Det er klart at det bør gjøres noe. Vi kommer helt sikkert til å ta det opp igjen ganske snart, sier hun.

– Kan ikke sikre alt

Ifølge ordfører i Eidfjord kommune, Anved Johan Tveit, er det planer om å sikre den populære fossen i forbindelse med Statens vegvesens utvikling av Nasjonale turistveier.

– Dessverre er det sånn at arbeidet i Hardanger er blitt utsatt flere ganger, sier han.

Nå beregnes anleggsstart tidligst i 2011.

– Da vil det være et spleiseprosjekt mellom staten og kommunen, der staten har et overordnet ansvar, sier Tveit.

– Er det ikke på tide at et så populært utkikkspunkt sikres?

– Vi er forberedt på å gjøre noe med det, men vi kan ikke sikre slike områder 100 prosent. Vi kan sikre noen punkter godt, og sørge for god informasjon om fareområdene for resten, sier ordføreren.

Bør Vøringsfossen og andre naturattraksjoner sikres bedre?