• Du har rammet oss på den verste måten som tenkes kan, sa Reidar Olsen da han i går møtte sin datters drapsmann i retten. - Jeg beklager, lød svaret fra tiltalte.

Møtet mellom Reidar Olsen (57) og mannen som tok livet av hans datter ble så iskaldt som overhodet mulig. Den storvokste sjømannen sto midt i rettssalen da den drapstiltalte palestineren (41) ble ført inn på tiltalebenken. Men 41-åringen så i gulvet og nektet å møte blikket hans.

Olsen innledet med å beskrive Hanne Kristine som «den beste jenten som fantes på denne jord», før aktor Walter Wangberg spurte ham ut om hans første møte med tiltalte julaften 1998. Da steg også temperaturen i retten.

— Se meg i øynene!

— Vi fikk god kontakt og sto på god fot med hverandre. Vi tok oss et par konjakk, gjorde vi ikke? Det kan jo du svare på? sa Olsen, snudde seg i stolen og så rett på tiltalte.

— Hva? spurte 41-åringen forfjamset.

— Se meg i øynene når jeg snakker til deg! Det ville forresten være første gang, hogg Olsen tilbake.

Etterpå forklarte Reidar Olsen utbruddet overfor BT.

— Jeg ville se om han torde å møte blikket mitt. Det har han aldri gjort tidligere.

— Møtte han blikket ditt da du snakket til ham?

— Ja, i et lite sekund mener jeg at han så rett på meg. Men det var ikke lenge, sier Olsen.

I sin timelange forklaring for Bergen tingrett fortalte sjømannen om hvordan Hanne Kristine gråt i telefonen til ham etter å ha blitt truet av samboeren, og om hvordan han oppdaget blåmerker på halsen hennes.

— Min kone sa til Hanne: «Hvis du ikke kommer deg vekk fra det forholdet, så blir du drept.» Nå har det jo skjedd, så hun fikk rett i det.

Personlig brev

Flere vitner mener at tiltalte har et negativt syn på norske kvinner, og at han omtaler dem som «horer». Det hevder også Reidar Olsen. Han sier han selv hørte 41-åringen skjelle ut Hanne Kristines venninner i telefonen.

— Jeg sa til ham flere ganger at han kunne bli anmeldt hvis han kalte alle norske jenter for horer, forklarte Olsen.

Tiltalte virket nok en gang uberørt i retten, helt til Reidar Olsen avslutningsvis tok opp en maskinskrevet lapp fra lommen.

— Jeg skulle gjerne sagt et par ord til ham.

57-åringen snudde seg i stolen, tok på seg brillene og leste opp det sterkt personlige brevet med ansiktet og kroppen rett imot tiltalte.

I sekundene etterpå var stillheten øredøvende.

Ba om unnskyldning

Så tok 41-åringen selv ordet.

— Jeg vil bare beklage, selv om jeg vet at det ikke er sterkt nok. Jeg forstår godt at Reidar Olsen, som far, sier han aldri kan tilgi meg, sa 41-åringen fra tiltalebenken.

— Jeg føler meg ansvarlig for det som skjedde. Rent fysisk var det jeg som gjorde det, og jeg tar ansvaret. Men det var ikke meg psykisk. Det var ikke den Karim (falsk identitet som tiltalte brukte tidligere, journ.anm.) han kjente som gjorde dette, sa tiltalte, mer henvendt til dommer Ronny Bølgen enn til sin tidligere svigerfar.

Møtet med Reidar Olsen var ifølge forsvarerne en stor påkjenning for 41-åringen.

— Følelsesmessig er nok dette den tyngste dagen for ham hittil i rettssaken, sier forsvarer Torstein Røed til BT.

Reidar Olsen gjorde det etterpå klart at han ikke kommer til å tilgi datterens drapsmann, selv om 41-åringen i går ba ham om unnskyldning ansikt til ansikt.

— Nei, det skal litt mer til. Hadde han beklaget med en gang, så hadde det kanskje vært annerledes. Nå er det for sent, sier Reidar Olsen.

— Hvordan var det å se tiltalte igjen?

— Det ble ikke på langt nær så tøft som jeg hadde fryktet. Faktisk har jeg gledet meg litt til å denne dagen, for nå kan jeg endelig sette meg ned og følge resten av rettssaken, sier 57-åringen og får en god klem av samboeren.