• Dersom «Stella Polaris» er halvparten så fin som de sier, er det klart vi må få den til Bergen, sier Idar Vollvik. Han legger inn bud på luksusskipet som er til salgs for fem millioner i Japan.

Han har aldri sett det sagnomsuste skipet med egne øyne, men da Idar Vollvik leste i BT forleden at «Stella Polaris» er til salgs, rykket det i pengepungen.

— Båt er min lidenskap, og det hadde vært utrolig kjekt å få et så historisk skip hit, sier Vollvik engasjert.

De siste 35 årene har «Stella Polaris» ligget i Japan, og blitt brukt som hotell- og restaurantskip. I sin tid var hun flaggskipet til Det Bergenske Dampskibsselskab, og bergensere som husker henne blir myke i stemmen når de snakker om skipet.

Nå er altså Stella til salgs, og startbudet til det japanske firmaet er åtte hundre tusen dollar. Fristen for budgiving går ut om to dager.

Jakter på daglig leder Ildsjelene som ønsker å få skipet til Norge og Bergen, er selvsagt henrykt over Vollviks initiativ.

— Dette er stort for Norge og enormt for Bergen. Nå kommer et stykke historie hjem, sier en av dem, Einar Hagen.

Og det er nettopp det å få båten til Bergen som vil koste mest. Mellom syv og 12 millioner kroner, antar Vollvik. Båten har ikke motor slik hun ligger nå, og kan dermed ikke gå for egen maskin.

— Jeg har vært i kontakt med flere pengesterke innen shipping her i byen, og de ønsker å bidra til å få båten fraktet hit, forteller han.

Trønderen bosatt i Bergen har ingen planer om å eie «Stella Polaris». Han vil gi henne til en stiftelse.

— Dette er en gave til byen. Jeg har verken kunnskap eller tid til å ta meg av skipet, men kommer selvsagt til å følge prosessen tett, sier Vollvik.

Det første som nå skal gjøres, er å få Veritas til å ta en befaring på båten. Deretter sender Vollvik & co. brev til de japanske eierne for å fortelle at de vil legge inn bud på luksusskipet i løpet av en uke eller to.

Det vil også bli dannet en komité eller et styre som skal ta seg av fremdriften, og jakten på en daglig leder er alt i gang.

Tegnet av bergenser

Tre av dem som lenge har engasjert seg sterkt i å få skipet hit, er Ralph Wilson, Knud Zimmer Blaauw og Einar Hagen. De skal være med i styret som vil jobbe for å få «Stella Polaris» til norske farvann, og har allerede gitt Vollvik gode råd og innspill.

Og det er faktisk Blaauws morfar som i sin tid tegnet skipet.

— Spisesalen er det aller vakreste, sier Blaauw drømmende. Han har vært om bord på skipet mange ganger.

— Det første vi må tenke på nå, er å sikre at ikke skipet blir til spiker. Prisen på åtte hundre tusen dollar er opphuggingspris, og det er godt mulig at interessenter fra andre land har planer om å hogge henne opp, sier Wilson.

Havneplass uavklart

Hvor «Stella Polaris» eventuelt skal ligge til kai i Bergen, er ikke klart. - Hun må jo ligge sentralt, mener Hagen.

— Men vi må huske på at dette er en svær båt. Fire ganger større enn Statsraaden, poengterer Vollvik.

— Tre og en halv, retter Hagen.

Det kryr allerede av planer for hva man kan bruke skipet til om hun kommer til Bergen. Restaurant og museum er to av dem.

En av ideene dersom kjøpet går i boks er å fylle «Stella Polaris» opp med handelsvarer når hun skal fraktes fra Asia til Bergen.

— Så kan vi få tjent inn litt av fraktsummen på den måten, sier Vollvik.

Han er ikke gründer for ingen ting.

STELLA-POLARIS: Bilde fra Bergenske Dampskibsselskabs bok fra selskapets 75-års jubileum i 1926.