I januar i fjor oppsøkte mannen en prostituert kvinne i Bergen sentrum. Han truet henne med kniv og voldtok henne. Deretter ranet han henne for 60.000 kroner før han rømte.

I går ble mannen dømt i Oslo tingrett for denne og en tilsvarende episode i Oslo. Dagbladet omtalte dommen først.

26-åringen fra Oslo fikk seks og et halvt års fengsel.

Bodde i Bergen

Ifølge dommen, tok mannen kontakt over telefon med den prostituerte kvinnen. Han bodde i Bergen på tidspunktet, og forklarte i retten at han kjøpte sex flere ganger. Leiligheten kvinnen holdt til i hadde vært brukt til prostitusjon av flere kvinner, og mannen var kjent i området.

Kvinnen ville først ikke ha mannen som kunde. Fordi han noen dager tidligere hadde vært kunde hos en kollega, slapp hun ham likevel inn.

Vel inne tok 26-åringen frem en kniv og voldtok henne mens han holdt kniven mot strupen hennes.

Deretter tok han 60.000 kroner fra kvinnens veske. Pengene skulle kvinnen ta med til Spania dagen etter, skriver Oslo tingrett i dommen.

— Hun trodde hun ikke kom til å overleve situasjonen. Hun ble voldtatt uten beskyttelse, så hun var redd for å ha blitt HIV-smittet. Da må man jo vente i flere måneder før det kan påvises. Det var selvsagt belastende å leve i denne uvissheten i lang, lang tid, sier Eirik Teigstad. Han er bistandsadvokat for kvinnen som ble voldtatt i Bergen.

Ut i undertøyet

Ett år senere brukte 26-åringen samme metoder på en annen prostituert i Oslo. Han fikk først med seg 12.000 kroner, men kvinnen lokket mannen med videre i leiligheten. Der hadde hun en boks pepperspray som hun sprayet mot mannen. Hun klarte å rømme ut i undertøyet.

Dommerne skriver at «det er store likhetstrekk mellom sakene. Begge omhandler voldtekt og deretter ran av prostituerte kvinner gjerningsmannen visste var alene».

26-åringen erkjente ikke straffskyld for noen av hendelsene, men ble ikke trodd på noe av Oslo tingrett. Han er også dømt til å betale oppreisning og erstatning til de to kvinnene.

- Får ikke tilbake pengene

Selv om kvinnen vil få 150.000 kroner i oppreisning, tror bistandsadvokaten at kvinnen aldri vil få tilbake de 60.000 kronene hun ble fraranet.

— Ransutbyttet er formodentlig gått med til piker, vin og sang for lengst. Kontoret forvoldsoffererstatning overtar heller ikke ansvaret for slike tap, slik de gjør for oppreisning, sier Teigstad.

BISTAND: Eirik Teigstad representerer den prostituerte kvinnen i Bergen. Ifølge ham trodde kvinnen at hun ikke kom til å overleve overfallet. Etterpå levde hun i frykt for å ha blitt HIV-smittet i tre måneder før prøveresultatet var klart.
Advokat Teigstad