Det var i 2007 at mannen ble grovt mishandlet hjemme på soverommet i Askvoll av to unge kvinner og to unge menn. Det endte med at han rømte huset i bare trusen

— Rommet var nesten overmalt med blod. Det var så mye blod på gulvet at jeg skled, sa 53-åringen til bt.no i sommer.

Mishandlingen skal ha vært en hevnaksjon og en av dem som oppsøkte ham var kvinnen han nå er tiltalt for å ha voldtatt.

- Den ene mannen hadde et balltre i aluminium, den andre hadde en jernstang eller et kubein. Han ene ropte at han skulle drepe meg. Det er bare flaks at jeg lever i dag, sa sunnfjordingen i intervjuet med Bergens Tidende.

Tilsto

I høst tilsto alle fire de ungdommene volden i Fjordane tingrett. Den som fikk lengst straff fikk 11 måneder.

Denne voldsdommen ble anket.

— Volden kan ikke legitimeres. Men vi mener retten har lagt for lite vekt på bakgrunnen for voldsbruken, sa forsvarer Ivar Blikra i høst da han representerte kjæresten til kvinnen som skal ha blitt voldtatt.

DNA-funn

Nå må mannen møte i retten som tiltalt for voldtekt mot kvinnen. Det er allerede gjort DNA-funn som bekrefter at det har vært seksuell kontakt mellom den unge kvinnen og mannen i 50-årene.

Politiet ønsket ikke å ta ut tiltalt mot mannen etter å ha etterforsket voldtektssaken. Saken ble klaget inn til statsadvokaten, som likevel har tatt ut tiltale mot mannen.

Glad saken tas opp

Statsadvokaten har tiltalt mannen for en såkalt «sovevoldtekt», altså at kvinnen har vært bevisstløs eller av andre årsaker ute av stand til å motsette seg overgrepet.

— Min klient er glad for dette. Det betyr at skyldspørsmålet kan tas opp for en domstol, sier kvinnens advokat Ivar Blikra til NRK Sogn og Fjordane.

ARNE HÅBERG