Mens han holdt en kniv mot halsen hennes truet mannen ifølge tiltalen seg til samleie med sin daværende kjæreste sommeren 2009.

Siden brente han henne med tente sigaretter. Og da hun var gravid med deres felles barn høsten 2010, holdt han henne fast og forsøkte å slå henne i magen.

Dette er de mest alvorlige tiltalepostene mot mannen fra Hardanger. Tirsdag denne uken skulle han ha møtt i Hardanger tingrett, tiltalt for disse og seks andre forhold. Nå er tiltalen trukket.

Fra frisk til syk

Mannen, som nå er i begynnelsen av 20-årene, ble først underlagt en psykiatrisk undersøkelse i juli. Den konkluderte med at mannen var tilregnelig.

Men i varetekt i Bergen fengsel, ble han observert av fengselspsykologen, som ikke var i tvil om at mannen var psykotisk. Dermed ble en ny, psykiatrisk undersøkelse satt i gang.

— Vi fikk en ny undersøkelse på bakgrunn av nye opplysninger, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

I den nye undersøkelsen konkluderte de samme sakkyndige med at mannen fra Hardanger likevel var psykotisk på gjerningstidspunktene, og at han hadde vært syk i mange år.

Som psykotisk er du etter straffeloven utilregnelig. Dermed kan du heller ikke bli straffet. I forrige uke droppet påtalemyndigheten hele tiltalen mot mannen.

Christoffersen sier påtalemyndigheten ikke vurderer en tiltale om overføring til tvungen psykiatrisk behandling. En slik overføring skal bare skje på bakgrunn av behov – og ikke som straff.

— Det er ikke hensiktsmessig. Han får nå oppfølging, og han har ikke gjort tilsvarende handlinger tidligere, sier Christoffersen som begrunnelse for hvorfor påtalemakten ikke vil forsøke å få ham dømt til tvungent psykisk helsevern.

Tente på hos naboen

Ifølge Christoffersen skjer det tidvis at alvorlige psykisk sykdom først blir oppdaget etter at noe kriminelt har skjedd.

Mannen er ikke tidligere straffedømt. Han erkjenner straffskyld for de fleste punktene i tiltalen, men benekter at han har voldtatt sin eks-kjæreste.

Verken eks-kjæresten eller bistandsadvokaten hennes ønsker å si noe om at saken har falt.

Hardanger-mannen ble pågrepet i fjor høst, etter å ha gått til angrep på en kvinne og kastet henne i bakken flere ganger. Han hentet så en kjøkkenkniv som han truet henne og en annen kvinne med.

Mannen ble siden sluppet løs. I vår ble han igjen pågrepet, etter at han forsøkte å tenne på naboens hus.

Ifølge tiltalen, gikk han inn i huset til naboekteparet og sa til dem at de "var ferdige". Senere, mens ekteparet sov, tente han på en bukse og la den inntil bordkledningen.

Neste morgen oppdaget ekteparet hva som hadde skjedd.

— Det satte en støkk i oss, sier nabokvinnen til BT.

Hun sier at hun har forståelse for at mannen nå slipper ut – men håper han aldri mer kommer tilbake til hennes nabolag.

— Vi skjønte at han ikke kunne være helt tilregnelig når han gjorde noe slikt. Men det er ikke kjekt at noen slike bor i området, sier hun.

- Har vist mot

Mannens forsvarer ba om en tilleggserklæring i oktober, etter å ha hørt vurderingene fra fengselspsykologen.

— I den første rapporten la de sakkyndige inn et lite forbehold om at han kunne ha respondert godt på medisinene, og at det var grunnen til at han ikke fremsto som psykotisk. Det skal uansett litt mot til for å snu, og det motet har de vist, sier advokat Jørgen Riple, som representerer den nå løslatte mannen.

Den erfarne forsvareren har selv aldri opplevd at de sakkyndige har endret konklusjon underveis i en straffesak.

— Vi er fengselspsykologen en stor takk skyldig. Min klient erkjenner at han er syk og at han har behov for hjelp. Han er ikke uenig i diagnosen, og ser at han har respondert godt på den behandlingen han har fått. Han er samtidig lei seg for de belastningene han har påført de fornærmede i denne saken, sier Riple.