Denne helgen var 25.000 mennesker samlet på countryfestivalen i Seljord. Politiet har blitt kontaktet av fire kvinner som har anmeldt fire menn for voldtekt. I kun en av sakene er det pågrepet en mann, en bergenser i 20-årene.

— En kvinne meldte fra om at en fremmed mann hadde brutt seg inn i campingvognen der hun lå. Han skal så ha forgrepet seg på henne, forteller Kjetil Rakkestad, politiførstebetjent ved SO-avsnittet i Telemark. Avsnittet koordinerer seksuelle overgrep (SO) i politidistriktet.

- Var ikke i vognen

Politipatruljen fikk signalement på gjerningsmannen. Det resulterte i at bergenseren ble pågrepet.

Dette skjedde ved 05-tiden søndag morgen. Mannen ble tatt med til politihuset og avhørt. Han nektet for at han hadde voldtatt kvinnen.

— Han avviste også at han hadde vært inne i campingvognen, sier Rakkestad.

Sikret spor

Kvinnen som anmeldte voldtekten ble tatt med til voldtektsmottaket og undersøkt.

- Er mannen sjekket ut av saken?

— Nei, men vi har sikret nødvendige spor, svarer Rakkestad.

Etter det BT erfarer, satser politiet på at DNA kan bekrefte om politiet har tatt rett mann.

Minner om «Kjernekar»

Også de tre andre kvinnene som anmeldte voldtekter ble undersøkt på voldtektsmottaket, men her er altså ingen siktede pågrepet. Politiet registrerte mye fyll under festivalen.

Rakkestad ser alvorlig på anmeldelsene og ber folk om å ta vare på hverandre når de er på festivaler. Fortsatt er det noen igjen før sesongen er over.

— I november lanserte Kripos den nasjonale holdningskampanjen «Kjernekar». Kanskje dere kan skrive litt om den, sier Rakkestad.

Formålet med kampanjen er å redusere antallet voldtekter relatert til fest og rus. Oppfordringen er at menn tar ansvar. Ifølge Kripos skjer 40 prosent av alle voldtekter i forbindelse med fest, og de fleste av disse begås av menn mellom 20 og 35 år.

- Vi har alle et ansvar

Med «Kjernekar» menes han som følger med litt ekstra og som tar ansvar.

— Vi ønsker å nå alle, men særlig unge menn. Kampanjen oppfordrer kompisgjengen til å passe på hverandre. Vi har alle har et ansvar for å prøve å avverge at noen gjør eller blir utsatt for noe som vil prege dem i mange år fremover, uttalte Lena Reif, leder for Sedelighetsseksjonen ved Kripos i forbindelse med lanseringen.

— Det er viktig at folk passer på hverandre, sier Rakkestad.