— Like før vi skulle gå i fengslingsmøtet kontaktet spansk politi oss. De har siktet mannen for en grov overfallsvoldtekt, og har varslet oss om at de vil ha ham utlevert, sier politiadvokat Tore Sørland i Hordaland politidistrikt til BT.

- Samarbeider ikke

For tre måneder siden ble mannen pågrepet i et hjem i Fana. Politiet hadde fått tips om at mannen oppholdt seg ulovlig i landet, og at han bodde hos sin norske kjæreste.

Mistanken ble bekreftet og mannen ble derfor fengslet. Siden har tonen ikke vært særlig god mellom politiet og mannen.

— Han har ikke villet samarbeide med oss, og har heller ikke villet oppgi sin riktige identitet. Vi fortsetter nå jobben med å sjekke ham opp mot flere europeiske land og registre. Derfor er videre fengsling nødvendig, uavhengig av saken som har dukket opp fra Spania, sier Sørland.

Politiet har ved å legge inn mannens fingeravtrykk i Interpol sine systemer funnet ut av mannen har brukt to identiteter i Frankrike, en tredje i Spania og en fjerde i Norge. Politiet tror mannen kan ha benyttet seg av enda flere.

Kunne unnsluppet

At mannen nå, gjennom internasjonale kanaler, kobles til en brutal voldtekt på Tenerife i 1999, virker langt mer tilfeldig.

— Hvorfor spansk politi ikke har registrert mannen i internasjonale systemer før, kan ikke vi svare for. Vi fikk henvendelsen om utlevering nå og da plikter vi å følge den opp, sier politioverbetjent Kjell Mo ved utlendingsseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Hadde Bergen tingrett løslatt mannen er sjansen stor for at han ville unnsluppet spanske myndigheter i denne omgang.

Spansk politi opplyser at de først bare etterlyste mannen nasjonalt, men at de nå har en rettslig kjennelse på å etterlyse ham internasjonalt.

Når den kom ga det kjapt resultat og medvirket til at mannen i går ble fengslet for fire nye uker.

- Kom av kjærlighet

Selv hevder mannen at han er helt uskyldig, at han kom til Bergen av ren kjærlighet til sin norske venninne, og at han på ingen måte har til hensikt å forlate landet før saken er avklart.

— Jeg er villig til å melde meg for politiet hver dag, har mannen forklart.

Men det var før anklagene om voldtekt kom norsk politi og Bergen tingrett for ørene.

Ifølge spansk politi mistenker de mannen for å ha truet en kvinne med kniv før han voldtok henne. Mannen er også registrert mistenkt for narkotikaforbrytelser.

Advokat Jannicke Keller-Fløystad som forsvarer mannen sier at hennes klient har det tungt i fengselet og at han stiller seg uforstående til beskyldningene som rettes mot ham.

— Når det gjelder anklagene fra Spania vet vi ikke hva dette dreier seg om, utover at han mistenkes for en seksualforbrytelse, sier Keller-Fløystad.