Det kommer frem i rapporten «Voldtekt i den globale byen» (pdf), som Oslo politidistrikt presenterte denne uken. Her ble det kjent at unge mennesker, som hygger seg på byen, fortsetter festen på nachspiel. Både unge kvinner og menn eksperimenterer i større grad seksuelt enn tidligere. Ofte etter at de har drukket store mengder alkohol hjemme og på utesteder. I ettertid gikk mange av kvinnene til politiet og anmeldte voldtekt.

Ny trussel

Mens voldtektsofre tidligere i stor grad var redde for å bli utsatt for vold, er de nå også redde for at bilder av dem skal publiseres på nett. Dette gjelder i hovedsak i såkalte festrelaterte voldtekter, der kvinnene gjerne er blitt med på et nachspiel, sovnet og våknet mens de ble utsatt for overgrep.

«Trusselen om at det er tatt kompromitterende bilder som kan legges ut på Internett og i sosiale medier er ny», står det i rapporten.

— Tilleggsbelastning

Beate Hamre har hjulpet flere voldtektsofre som bistandsavokat. Hun bekrefter at problemstillingen også er aktuell i Bergen.

— Flere fornærmede som har vært utsatt for seksuelle overgrep, har i tillegg opplevd å ha blitt fotografert eller filmet under overgrepet. Andre vet ikke om de har blitt filmet, og bekymrer seg for om dette har skjedd. Denne frykten blir en tilleggsbelastning for den det gjelder. Mange utvikler sosial angst, de tør for eksempel ikke å gå ut. Frykten for misbruk av bilder via sosiale medier er gjennomgående og blir en ekstra belastning for offeret, sier advokaten.

- Subjektiv frykt

Jens Ekmann arbeider som etterforskningsleder ved person- og voldsavsnittet i Bergen. Også han har møtt kvinner som har anmeldt voldtekt og sagt at de var redde for at kompromitterende bilder av dem skal havne på nett.

— Jeg har hørt slike beskrivelser som rapporten gjengir. Noen vet ikke om de har blitt filmet og er engstelige for om det har skjedd. Kanskje har de blitt filmet, kanskje ikke, men deres subjektive frykt er jo reell, sier han.

Samlivsbrudd

Ekmann mener det er svært vanskelig for politiet å etterforske en sak der kvinnen frykter, men ikke vet, om hun er blitt fotografert eller filmet.

— Men jeg vet konkrete saker der det er fremsatt trusler om at støtende bilder kan komme på nett. Dette dreier seg imidlertid om par som har levd sammen for deretter å gå fra hverandre. Når bruddet er et faktum, har det vært situasjoner der den ene har truet med å publisere bilder av sin tidligere partner.