Den kurdiske mannen er dømt for en rekke overgrep som skjedde i 2002 og 2003. Den yngste av jentene han forgrep seg på var 12 år. 28-åringen ble dømt for å ha voldtatt tre av de unge jentene, som han blant annet lokket til seg med gaver, sigaretter og alkohol.

Etter å ha sonet litt over halvparten av straffen, ble mannen for en uke siden løslatt, melder NRK Dagsrevyen.

Mannen skulle nemlig utvises etter å ha sonet fengselsstraffen, og i slike saker er det vanlig praksis å sende den dømte ut etter halv soning.

Menneskerettighetsdomstolen

Mannen ble ifølge NRK sendt til politiets internat på Trandum, i påvente av utsendelsen. Flyet som skulle frakte ham og fire andre dømte til Irak var klart, da et problem oppsto i forhold til irakiske myndigheter.

Samtidig kom menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg ifølge NRK med et vedtak som inntil videre nekter norske myndigheter å sende 28-åringen til Irak. Vedtaket er midlertidig.

– Men det er åpenbart at Strasbourg ser at det å sende hjem min klient til Nord-Irak ligger nært opptil et menneskerettighetsbrudd, sier mannens advokat, Arild Holden.

Da 28-åringen ikke kunne sendes ut av landet, ble han satt fri. Politiet har ikke oversikt over hvor han befinner seg.

– Vi har ikke hatt noen interesse av å følge ham denne uken etter at han slapp ut, sier Rolf Hegli, leder for asylavdelingen ved politiets utlendingsenhet til NRK.

Dagsrevyen fant mannen, og møtte ham i Drammen.

– Fordi jeg blir drept, rett og slett. Jeg vil gjerne bli i Norge og kanskje få jobb, og leve som et menneske, svarer 28-åringen på spørsmål om hvorfor det er umulig for ham å dra til Irak.

Advokat reagerer

Foreldrene til de overgrepsutsatte jentene skal ifølge NRK være sjokkerte over løslatelsen.

Grethe Gullhaug var bistandsadvokaten til 12-åringen og en 15-åring under rettssakene mot kurderen. Hun er sterkt kritisk til at kurderen er løslatt.

– Jeg lurer på hva som er fengselsmyndighetenes begrunnelse, sier hun til BT, og presiserer at hun ikke uttaler seg på vegne av ofrene siden hun ikke har kommet i kontakt med dem etter at løslatelsen ble kjent.

Gullhaug ser overhodet ingen god grunn til å løslate den dømte kurderen – tvert imot.

– Jeg reagerer på at en som er dømt til så streng straff i en så alvorlig sak slipper ut etter halv soning, sier advokaten.

— Grov sak

Saken er helt spesiell, mener hun:

– Det som gjør dette til en så grov sak er den selektive måten han plukket ut sine ofre på. Han hadde et helt bestemt mønster i sin opptreden, og var veldig bevisst i sine handlinger. Først sørget han for at ofrene fikk tillit til ham, så begikk han overgrepene. Det er helt uforståelig at han slipper å sone.

Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk kjenner ikke til den konkrete saken, men understreker at når en utvisning ikke kan gjennomføres, kan også vedtaket om å løslate mannen fra fengsel gjøres om, slik at han må tilbake bak murene. Hvorfor det ikke er gjort i denne saken, kjenner hun ikke til.

– Det må politiet svare på, sier hun til NRK.