Tre unge kvinner i studentmiljøet er blitt utsatt for det som kan være en serieovergriper på Nygårdshøyden den siste uken. Politiet har advart folk mot å ferdes alene i strøket om natten, og mener også det kan være lurt å skaffe seg overfallsalarm.

Her er en oversikt over de siste hendelsene:

Det er ikke uvanlig at slike overgrep finner sted i Bergen sentrum, viser nye tall som bt.no har fått tilgang til.

  • Totalt er 69 voldtekter og voldtektsforsøk anmeldt i Bergen kommune hittil i år (tom. 9. september).
  • Så mange som 46 av hendelsene er registrert i Bergen sentrum politidistrikt, som omfatter bykjernen og områdene rundt. Flertallet av disse voldtektene har skjedd i selve bykjernen, i én kilometers radius fra Torgallmenningen.De aller fleste av ofrene er unge kvinner, ifølge politiførstebetjent Jens Ekmann ved Volds— og sedelighetsavsnittet. Mange av overgrepene er knyttet til byens uteliv.

— I sentrum er mange mennesker samlet på utestedene, og mange unge folk bor sentralt i Bergen. Det er få utesteder for eksempel i Åsane, sier Ekmann.

I de fleste sakene har gjerningsmannen og offeret møtt hverandre på eller ved utestedene. Såkalte nachspielvoldtekter er langt vanligere enn plutselige overfall på gaten.

De farligste strøkene

Flere områder sentralt i byen skiller seg ut på politiets voldtektsstatistikk:

  • Strøket med flest anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk er Torgallmenningen-Engen, med syv registrerte saker hittil i år. Det er flere enn i hele Åsane.
  • Nest verst er Torget-Bryggen, med seks anmeldelser.
  • Møhlenpris/Nygårdshøyden, der det har vært flere hendelser den siste uken, er tredje verste sentrumsstrøk, med fire anmeldte saker. Også nabostrøket i universitetsområdet - Sydneshaugen - er utsatt, med tre anmeldte saker.
  • Tre hendelser er registrert også i hvert av disse strøkene: Danmarksplass, Marken/Jernbanen og Sydneshaugen.Se også statistikk for alle bydeler nederst på siden.

Styrker innsatsen på Høyden

Politiet har trappet opp patruljeringen av universitetsområdet på Nygårdshøyden etter hendelsene den siste uken. Fortsatt er det uklart om de jakter på én eller flere gjerningsmenn.

— Jeg vil ikke låse meg til den ene eller den andre teorien, sier politiførstebetjent Ekmann.

Flere vitner har meldt seg.

— Det har kommet noen tips de siste dagene, knyttet til voldtektsakene og blotterepisoden på Puddefjordsbroen. Tipsene kommer fra kvinner som er blitt tilsnakket av menn som kan ha samme etnisitet som gjerningsmannen vi jakter på i de siste sakene, sier Ekmann.

Ingen mistenkte

Tipsene dreier seg om mørkhudete menn, mulig afrikanske, som snakker gebrokkent.

— Jeg vil presisere at disse tipsene ikke dreier seg om straffbare forhold i seg selv. Det er ikke ulovlig å snakke til folk på gaten. Men tipsene er interessante i lys av de siste dagers hendelser.

- Er dere kommet nærmere pågripelse i voldtektsakene?

— Vi har ikke sirklet inn noen konkret mistenkt person, nei.

Signalementene som ofrene har gitt er foreløpig ikke sammenfallende nok til at politiet kan gå ut med noen fantomtegning i media.

Det er heller ikke funnet overvåkingskameraer som dekker åstedene.

Sjekk din bydel her

Her er politiets statistikk for 69 anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk hittil i år. Tallene er sortert etter såkalte politistasjonsdistrikt og politisoner (bare sonene med anmeldte forhold er tatt med):


Bergen Nord

Arnatveit 1
Eidsvåg 1
Flaktveit 1
Fotlandsvåg 1
Morvik 1
Totalt i Bergen Nord 5

Bergen sentrum

Bergenhus 1
Damsgård 1
Danmarksplass 3
Engen/Torgallmenningen 7
Haukeland sykehus 1
Helleveien 2
Kronstad 1
Lægdene 1
Løvstakken 2
Marken/Jernbanen 3
Melkeplassen 1
Minde 1
Møhlenpris/Nygårdshøyden 4
Nedre Nygård 1
Nordnes 1
Sandviken 2
Slettebakken 1
Solheimsviken 1
Strandgaten 1
Stølen 1
Sydneshaugen 3
Torget/Bryggen 6
Vestre Murallmenning 1
Totalt i Bergen sentrum 46

Bergen Sør

Blomsterdalen 1
Flesland 1
Hop/Skjold 1
Nesttun/Øvsttun 4
Nordås 1
Rådalen 1
Søreide 2
Totalt i Bergen Sør 11

Bergen Vest

Bjørndalsskogen 1
Godvik 1
Kjøkkelvik 1
Lillehatten 1
Olsvik 1
Straume/Bjørge 1
Varden 1
Totalt i Bergen Vest 7
OVERGREP 1: Her i krysset Frederik Meltzers gate - Strømgaten skal en kvinne ha blitt forsøkt voldtatt, natt til søndag 6. september.
Jon Tufto
OVERGREP 2: En kvinne skal ha blitt voldtatt her ved Sjøfartsmuseet natt til onsdag 9. september.
LEIF GULLSTEIN
OVERGREP 3: Kvinnen hadde akkurat passert bussholdeplassene ved Puddefjordsbroen da hun ble overrumplet av en blotter natt til torsdag.
Jon Tufto