Lørdag ble 22-åringen i rullestol fengslet for drapsforsøk. Bare timer senere ble han løslatt og forlatt på Haukeland universitetssykehus uten vakthold.

Sikkerhetssjefen i Helse Vest, Arvid Eik, er oppbrakt over polititabben.

Likevel ble mannen søndag kveld overført til Sandviken sykehus. Han har ikke vakthold.

Politiet opplyste tidligere i dag at de tok fra ham rullestolen i går. Dette er imidlertid ikke riktig.

Hillestad sier at flere personer ved Hordaland politidistrikt tabbet seg i helgen i forbindelse med denne saken og at dette blir tatt opp på kammeret i dag.

Etter det BT forstår, skal de ansatte ved den aktuelle avdelingen på Haukeland sykehus ha opplevd det som svært ubehagelig å få den voldtektsdømte trønderen til behandling uten politivakt.

— Jeg skjønner godt at både ansatte, pasienter og pårørende ved sykehuset reagerer på dette. Slikt går rett og slett ikke an, sier sikkerhetssjef Eik til Bergens Tidende.

— Jeg forsøkte å få en skriftlig garanti fra politiet om at vedkommende ikke var noen sikkerhetsfare. Det fikk jeg ikke. Likevel blir mannen altså løslatt, legger han til.

Eik er overbevist om at forklaringen på den snodige politimanøveren er svært enkel: Penger.

— Politiet har rett og slett ikke råd til å holde vakt. Derfor bestemte de seg for å løslate mannen. Det er ikke første gang det skjer, hevder han.

Sikkerhetssjefen, med 30 års fartstid i bergenspolitiet, ba politiet om å få omgjort beslutningen. Uten å lykkes. Enden på visen ble at 22-åringen måtte voktes av ansatte i sikkerhetsstaben på Haukeland.

— I dag vil jeg drøfte situasjonen med sykehusledelsen. Så får vi se hva vi foretar oss overfor politiet. Noe må skje, sier Eik.

Frem og tilbake

Politiet har denne helgen hatt store problemer for å bestemme seg for hvor farlig trønderen i rullestol egentlig er.

  • Klokken 13.30, lørdag: Mannen varetektsfengsles for fire uker i Bergen forhørsrett, siktet for drapsforsøk på en jevnaldrende kvinne. 22-åringen skal ha tatt kvelertak på kvinnen under en opphetet diskusjon. Dommer Gunnar Torkildsen vurderer gjentakelsesfaren som stor.
  • Klokken 20.00, lørdag: Den voldtektsdømte er sendt på sykehus, på grunn av en kraftig omgangssyke. Mens han er på sykehuset bestemmer politiet at mannen skal løslates.
  • Klokken 11.30, søndag: Mannen pågripes på nytt, og settes i arrest. Nå er han frisk nok til å bli vurdert som så farlig at han må bak lås og slå.

Ikke farlig på sykehus

Ledelsen ved Hordaland politidistrikt beklager løslatelsen.

— Det var en glipp, rett og slett, sier informasjonssjef Trygve Hillestad.

— Avgjørelsen ble tatt uten at juristen som hadde fengslingsansvaret ble kontaktet, presiserer han.

Hillestad synes derimot det var helt greit å overlate 22-åringen alene med sykehuspersonalet.

— Vi vurderer ikke mannen som farlig for helsepersonell. Vi ser det som usannsynlig at noe kunne skjedd på sykehuset. Om vedkommende fortsatt var fengslet, ville han uansett ikke blitt bevoktet på Haukeland. Vi skal jo huske på at dette er en mann som sitter lenket til rullestol.

— Det skal ifølge politiet ikke ha hindret ham ved tidligere anledninger?

— Det er først i intime situasjoner alene med unge kvinner at vi betrakter 22-åringen som farlig.

— Sikkerhetssjef Eik anklager dere for å ha tatt økonomiske hensyn?

— Det kan jeg ikke kommentere. Jeg er ikke kjent med de eksakte vurderingene som er gjort, forteller informasjonssjefen.

Arvid Eik synes uttalelsene til Hillestad er «oppsiktsvekkende».

— En dommer, som har den ypperste kompetansen på slikt, vurderte denne saken dit hen at det er gjentakelsesfare. Da får vi forholde oss til det. Vi hadde to kvinner alene på vakt på avdelingen natt til søndag. Om de er unge eller gamle, spiller ingen rolle.

I morgen, tirsdag blir trolig 22-åringen fremstilt for nye varetektsfengsling i Bergen forhørsrett - to dager etter sitt forrige besøk på tinghuset.

22-åringens advokat, Stein Erik Ottesen, rister også på hodet over politiets opptreden.

— Svært forunderlig. At politiet mente min klient kunne løslates, er selvsagt noe jeg vil vektlegge når fengslingsspørsmålet kommer opp til ny behandling

Trygve Hillestad håper dommeren i forhørsretten ikke vil legge for stor vekt på polititabben.

— Jeg kan godt forstå at man i forhørsretten stusser noe over det som har skjedd. Men dette er en intern glipp, og argumentet for varetektsfengsling er fremdeles like sterkt.

FARLIG PASIENT: Sikkerhetssjef Arvid Eik i Helse Vest reagerer på at den drapssiktede 22-åringen ble løslatt fra varetekt da han ble sendt på sykehus. - Det er ikke første gang noe slikt skjer, sier Eik.<p/> ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN