Etter at Bergen tingrett avsa den omstridte kjennelsen og løslot mannen i forrige uke, har lagmannsretten omgjort beslutningen og sagt ja til fengsling. Men nå kan det være for sent. Politiet finner ikke 32-åringen.

Hardt skadd på sykehus

Flere vitner beskrev hvordan kvinnen ble sparket i hodet til hun besvimte. Fremdeles ligger hun hardt skadd på Haukeland universitetssykehus. Det kan ta måneder før omfanget av skadene blir klart.

Politiet ønsket å holde den siktede 32-åringen i varetekt i påvente av rettssaken. Men tirsdag i forrige uke ble mannen løslatt av retten. Dommeren mente det ikke var fare for gjentakelse, og viste blant annet til at mannen ikke var dømt for vold siden 1998.

To dager senere omgjorde lagmannsretten avgjørelsen. «Det dreier seg om sjokkerende og livsfarlig vold mot en nærmest forsvarsløs kvinne på et offentlig sted — en campingplass - og volden ble observert av flere vitner», skriver dommerne.

I kjennelsen får tingretten også kritikk for å ha sagt nei til å holde 32-åringen bak lås og slå til lagmannsretten hadde sagt sitt.

Har forsvunnet før

Da mannen ble pågrepet forrige gang, tok det flere dager å finne ham. Nå må politiet nok en gang bruke tid og krefter på å spore ham opp igjen.

— Vi har lett på flere aktuelle adresser, og snakker med kjenninger i miljøet hans. Vi har brukt mye tid på å få tak i ham. Det er en frustrerende situasjon for oss, sier politioverbetjent Bjørn Eide ved Arna og Åsane politistasjon.

— Det går med en del ressurser til letingen, og det går ut over andre oppgaver. I tillegg rammer det etterforskningen at han er på frifot. Han er blant annet ennå ikke avhørt i saken.

— Er det ikke en garanti for rettssikkerheten at dommerne har høy terskel for å si ja til varetektsfengsling?

— Politiet ber ikke om fengsling uten grunn. Det blir vurdert både av etterforsker og politijurist. I dette tilfellet mener jeg det er åpenbart at mannen burde vært fengslet, sier Eide.

Det er ikke første gang 32-åringen er ønsket av lovens lange arm. Da han i vår skulle møtt som tiltalt i en straffesak, måtte rettssaken utsettes fordi politiet ikke klarte å finne ham.