OLA HEGVOLD

Morten Berge (37) var på jobb som bartender ved i Førde Hotell da han ble overfalt og mishandlet av to 19-åringer fra Trondheim. Først onsdag gikk rettssaken mot en av gjerningsmennene for Trondheim tingrett.

Berge er oppgitt over den lange ventetiden og sier han har mistet troen på politiet og rettssystemet. Han er fortsatt sterkt preget av overfallet, men har ikke mottatt noen erstatning fordi gjerningsmennene ikke har fått noen dom. En utslått tann har han ikke råd til å erstatte før han får utbetalt erstatning.

— Jeg har ringt og mast på politiet og statsadvokaten i Trondheim sikkert 20-30 ganger. Hver gang er jeg møtt med nye unnskyldninger om hvorfor det tar så lang tid.

Slått ned bakfra

Det var om kvelden fredag 22. februar 1999 at Berge så tre unge menn komme ut fra diskoteket ved Førde Hotell med hvert sitt fulle ølglass. Han gikk bort og påpekte at dette ikke var lov. Den ene slengte innholdet mot Berge, som klarte å hoppe unna. Idet han gikk bort for å ta fra vedkommende glasset, ble han slått ned bakfra.

— Jeg forsøkte å reise meg, men besvimte. Etter en stund reiste jeg meg på nytt, og ble da tildelt et nytt slag og besvimte nok en gang. Mens jeg lå på bakken haglet det med spark og slag over hele kroppen, også mot ansiktet, forteller Berge.

Da gjerningsmennene forlot stedet kom Berge kom seg inn på hotellet, der han ble tatt hånd om og kjørt til sykehus. Overleppen var påført et kutt tvers gjennom, og måtte syes med 20 sting. En tann var brukket og måtte opereres ut. Han mangler fortsatt følelse i overleppen, som skjemmes av stygge arr. I tillegg fikk han en skulderskade.

Truet med pågripelse

For et par uker siden fikk Berge brev fra politiet med beskjed om å møte i Trondheim tingrett onsdag, for å forklare seg. Etter så lang tid så han liten hensikt i å møte.

— Jeg så ikke lenger noen relevans i å møte, siden det har gått så lang tid og jeg har lagt saken bak meg. Det gjelder sikkert også de tiltalte, som etter fire år kan ha startet et nytt, kanskje har de stiftet familie.

Berge ringte aktor, politiadvokat Anne H. Tronshart, og sa han ikke kom til å møte. Da fikk han klar beskjed om at han hadde plikt til å møte. Tirsdag fikk han besøk hjemme i Førde av to lokale politimenn som truet med å sette ham i varetekt og eskortere ham på flyet til Trondheim onsdag morgen. Da han lovte å reise frivillig, slapp han å sitte i arresten over natten.

Driver gatekjøkken

Etter overfallet har Berge sluttet som bartender, og driver i dag butikk og gatekjøkken i Førde.

Berge sier han er blitt desillusjonert:

— Samfunnet sier så fint at vold og mobbing skal bekjempes. Men hva nytter det, når voldssaker blir liggende i årevis før de blir pådømt?

Mor til den ene tiltalte sier til Bergens Tidende at flere av de straffbare forholdene sønnen nå må svare for, kunne vært unngått om saken var blitt pådømt tidligere. De eldste forholdene var syv år gamle og ble henlagt. De yngste forholdene i tilleggstiltalen er fra april i fjor.

OPPGITT: Den tidligere bartenderen Morten Berge fra Førde ble overfalt og slått nærmest helseløs av to trondheimsungdommer da han var på jobb. Først etter fire år går saken for Trondheim tingrett. <p/>FOTO: MIKAELA BERG