Juni, 2006:Det er litt over midnatt, og tilløp til dårlig stemning på festen på Paradis. I løpet av kvelden har en 23-åring flere ganger slengt med leppen til en jevngammel tømrer.

Nå har tømreren fått nok. Han legger 650 kroner på bordet for å få 23-åringen til å bli med ut, slik at de kan gjøre opp med knyttnevene.

23-åringen avslår tilbudet og fortsetter å slenge med leppen. Dermed hopper tømreren på 23-åringen, som går i bakken og lander på noen glasskår.

Mens han ligger på gulvet, slår tømreren ham to ganger.

(Hendelsene beskrevet her er basert på en dom i Bergen tingrett fra august.)

— Slått med knust flaske

Etter å ha kommet seg opp fra bakken går 23-åringen til politiet.

Til en politibetjent forteller han at han først ble slått i hodet med en flaske, slik at flasken knuste. Så skal tømreren ha brukt den knuste flasken til å slå og stikke ham mer enn 15 ganger, forklarer 23-åringen.

Politiet tar anmeldelsen på alvor. Noen timer senere blir tømreren pågrepet og siktet for grov vold med særlig farlig redskap, og satt i politiets varetekt.

I avhør innrømmer tømreren at han slo til 23-åringen, men nekter for å ha slått eller stukket ham med en knust flaske.

Etter om lag fem timer i politiets varetekt settes tømreren fri.

Når politiet for alvor begynner å etterforske voldsepisoden, reagerer de på at volden 23-åringen har anmeldt ikke harmonerer med skadene han har.

- Veldig overdrevet

— Han hadde ikke blitt slått med en flaske. Saken var veldig overdrevet, og fremsto som vesentlig mer dramatisk enn den egentlig var, sier politiadvokat Kjersti Katrine Svendsen.

I slutten av august i år ble tømreren dømt for å ha hoppet på 23-åringen og slått ham to ganger mens han lå nede, slik han selv har innrømmet.

23-åringens forklaring om at han ble slått og stukket med en knust flaske tror ikke politiet på.

I stedet blir voldsofferet tiltalt av statsadvokaten for falsk anklage, og må i midten av november møte i Bergen tingrett.

— Han har ikke erkjent straffskyld for noe, sier advokat Knut Harald Braathen, som forsvarer 23-åringen.

Mens mannen som slo ham ble dømt til 14 dager betinget fengsel og en bot på 4000 kroner, vil 23-åringen trolig måtte sone i fengsel, hvis han blir dømt.

— Hvis det skulle falle slik ut at offeret - fordi han var oppskjørtet eller i sjokk -skulle få strengere straff enn voldsmannen, ville det stride mot den alminnelige rettsfølelse, sier Braathen.

- Lov å være oppskjørtet

Politiadvokat Kjersti Katrine Svendsen er ikke enig.

— Det er selvfølgelig ikke slik at man uten videre blir straffeforfulgt selv om man er litt unøyaktig. Man kan jo være litt oppskjørtet når man ringer politiet. Vi ser på bakgrunnen for at man har forklart det man har forklart, og omstendighetene rundt, sier Svendsen.

Politiet mener 23-åringen med viten og vilje overdrev for å få tømreren arrestert.

— Dette er en alvorlig straffebestemmelse, med en minstestraff på seks måneder fengsel, sier påtaleleder ved Hordaland politidistrikt, Gunnar Fløystad.

Han sier det er svært sjelden voldsofre blir tiltalt for falsk anklage.

— Man må bevisst ha gitt falske opplysninger. Dette er en bestemmelse som sjelden blir brukt, og det kreves gode bevis for å ta ut tiltale, sier Fløystad.