Pettersen startet sultestreik i fengselet for å sette søkelyset på krisen i psykiatrien. Men demonstrasjonen hjalp lite da 41-åringen i går ble kjent skyldig på alle punkter.

I dommen er ikke påstandene om manglende behandling kommentert med ett ord. I stedet har retten kommet til at Pettersen slett ikke var psykotisk, selv om han lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse.

— Var ikke psykotisk

Kommunelegen i Etne, Bengt Kallevik, forklarte i retten at han bevisst ga Pettersen feilaktig diagnose, for å få ham innlagt ved Valen sjukehus.

Kallevik forklarte at det «foregår et spill» når det gjelder sykehusinnleggelse. «Han diagnostiserte tiltalte slik han gjorde, for lettere å få ham innlagt (...) Kallevik har forklart at tiltalte ikke var psykotisk under samtalen han hadde med ham», heter det i dommen.

Kallevik var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Retten mener Kalleviks forklaring innebærer at Pettersen visste hva han gjorde, og at han derfor kan dømmes på samtlige punkter.

41-åringen fikk mye oppmerksomhet da han i vår gikk til sultestreik i Bergen fengsel. Han mener voldshandlingene kunne vært unngått dersom han hadde fått skikkelig psykiatrisk behandling.

— Jeg krever at krisen i psykiatrien tas alvorlig, sa han i et intervju med BT.

Banket med kosteskaft

I fjor høst banket han kjæresten med knyttnevene og et redskapsskaft, sparket henne, tok kvelertak, bandt henne til sengen og klippet håret hennes, før han stakk fingrene flere ganger i øynene hennes. I tillegg var han tiltalt for å ha satt fyr på en båt, skåret hull i bildekk og brutt seg inn i en hytte.

41-åringen erkjente straffskyld for mishandlingen, men mente han ikke kunne dømmes for alle tiltalepunktene, fordi han var psykotisk.

Det var altså retten ikke enig i. Pettersen ble dømt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Forsvarer Tor Erling Staff argumenterte i retten sterkt mot å idømme forvaring, fordi det ville være stigmatiserende og frata Pettersen hans verdighet.

Retten mener på sin side at det er stor fare for at Pettersen vil begå nye voldsforbrytelser, og at vanlig fengselsstraff ikke ville være nok til å verne samfunnet.

Dermed ble dommen fire års forvaring med to års minstetid. I tillegg må Pettersen betale over 190.000 kroner i erstatning.

— Jeg mener denne dommen er ganske moralsk. Den vektlegger det som taler mot Pettersen, og overser hans verdifulle sider som hans evne til empati, sier forsvarer Tor Erling Staff til BT. Han reagerer på at Pettersen ble dømt til forvaring.

— Jeg har ennå ikke konferert med Pettersen, men mitt råd er utvilsomt at han må anke denne dommen, om han har krefter til det.