19-åringen var en hårsbredd fra å bli drapsmann da han trakk kniven mot Imre Johan Waage på Slåtthaug i mars i fjor. Syv ganger stakk han kniven i 14-åringen. Resultatet ble punkterte lunger og store indre blødninger.

– Jeg kjente at det var noe som stakk meg, men visste ikke hva det var. Jeg ble bare kald og redd, forklarte Waage under rettssaken.

I retten ble 19-åringen også funnet skyldig i fire voldtekter, og dømt til seks års fengsel. Han har sonet i Bergen fengsel.

På båttur

Søndag i 14.30-tiden rømte han under en utflukt med fengselet.

– Jeg kan bekrefte at vi leter etter en innsatt som har rømt fra Bergen fengsel, sier operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs i Hordaland politidistrikt.

19-åringen var på båttur i regi av fengselet da han klarte å stikke av. Etter det bt.no forstår skal han ha kommet seg i land på Osterøy.

– Vi leter på flere forskjellige steder. Vedkommende skal ikke være regnet som farlig, sier Aarnæs.

Mandag klokken 13.30 var 19-åringen fortsatt ikke funnet.

— Vi har ingen nye opplysninger, sier politioverbetjent Rune Tveit ved Arna og Åsane politistasjon.

- Ikke rutinesvikt

Direktør i Bergen fengsel Ketil Schreiner Evjen bekrefter episoden.

— En av de innsatte forsvant fra åpen soning sammen med en annen innsatt. De var begge i båt. Dette skjedde under vanlige fritidsaktiviteter, sier Schreiner Evjen.

Den andre innsatte skal ikke ha bidratt til rømningen, men kom selv tilbake til fengselsanstalten som ligger ved Osterfjorden.

Fengselsdirektøren avviser at det er svikt i rutiner som er årsaken til at fangen forsvant.

- Liten rømningsfare

— Mannen sitter på åpen soning. Det vil si at han ikke har fysiske hindringer rundt seg. Vi vurderte det slik at det ikke var fare for unnvikelse ut fra den kunnskapen vi har om den innsatte, sier Schreiner Evjen.

— Vi har foretatt en sikkerhetsvurdering og ansett faren for rømning som liten, legger han til.

Både i Bergen fengsel og i landet generelt er det svært få innsatte som forsvinner fra åpen soning.

— Dette er første gang det skjer hos oss i år, sier Schreiner Evjen.

Advokat Jostein Alvheim, som forsvarte 19-åringen i retten, har ikke vært i kontakt med sin klient etter at det ble kjent at han hadde rømt fra fengselet.

Slo ned pleier

Det er ikke første gang 19-åringen stikker av. I april i fjor slo han ned en pleier og rømte fra lukket avdeling på Sandviken sykehus. I fire timer var politiet på jakt etter ham før han ble funnet i en kjeller i Salhus. Mannen ble senere dømt for vold mot pleieren.

– Det er ingen tvil om at mannen er farlig og utilregnelig. Han slo den kvinnelige pleieren som passet på ham rett ned uten forvarsel, sa daværende informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt til BT.

18-åringens forsvarer, Jostein Alvheim, sa til BT den gang at klienten hele tiden har klaget over at han har hatt det svært vanskelig i fengselet.

– Han har slitt med psykiske plager lenge, og fengselsoppholdet har dessverre gjort dette verre. Det er beklagelig at han ikke har fått komme til behandling tidligere, sa Alvheim.

Imre Johan Waage var livstruende skadet etter knivstikkingen, men ble senere helt frisk.
RUNE SÆVIG