Episoden som utløste anmeldelse fra skolen, skjedde på en videregående skole i Bergen torsdag 26. januar. Vitner sa til bt.no at eleven (20), etter gjentatte diskusjoner med læreren, tok tak rundt lærerens hode og skallet ham i nesen.

— Alle er mot meg

bt.no har snakket med den voldsanmeldte eleven. Han føler seg urettferdig behandlet og mener saken er ensidig presentert.

— Ingen har spurt meg hva som skjedde. Med få unntak virker det som om alle er mot meg og på lærerens side, sier han.

— Folk sier jeg skallet læreren, men det var et uhell. Jeg var redd i situasjonen. Vi sto tett inntil hverandre og diskuterte opphetet. Da krasjet jeg borti brillene hans og han begynte å blø fra nesen. Jeg synes det er tragisk det som skjedde, men det var ikke en bevisst handling, sier eleven.

«Hadde kontroll på meg selv»

Både han og læreren dro til legevakten i etterkant av episoden forrige torsdag. Eleven sier at han fikk vondt da han ble lagt i bakken av læreren, og at han har gått på smertestillende siden hendelsen.

- Både vitner og skolen mener det var en bevisst skalling fra din side?

— Kanskje det så sånn ut, men det var ikke det som skjedde. Jeg hadde kontroll på meg selv og vet at det ikke var bevisst, sier eleven.

- Fremstår ikke som uhell

Politiets ungdomsseksjon i Bergen etterforsker saken. Der er anmeldelsen mot eleven registrert som vold mot offentlig tjenestemann.

— Nei, det fremstår ikke som et uhell ut fra de forklaringene vi har fått. Så langt virker det åpenbart hva som er skjedd, sier førstebetjent Arild Smedsvik i ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

— Sammen med anmeldelsen fra skolen fikk vi også lærerens beskrivelse av hendelsesforløpet. Også læreren beskriver det som en skalling, slik vi leser det.

Smedsvik sier at den anmeldte eleven skal kalles inn til avhør neste uke, og at politiet så langt har konsentrert seg om å avhøre vitner.

— Også læreren vil bli kalt inn til oss, som fornærmet i saken, sier Smedsvik.

Tilbudt ny skole

Smedsvik kan ikke si hva saken vil ende med fra politiets side.

— Foreløpig fremstår dette som en sak i grenselandet mellom legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse, så det er usikkert hvilken straff det kan bli snakk om, sier Smedsvik.

Svein Heggheim, som ble fylkesopplæringsdirektør for bare noen dager siden, fikk voldssaken rett i fanget. Fylket har fredag tilbudt eleven å begynne på en ny, videregående skole.

— Vi prøver å finne en løsning for eleven som alle parter kan leve med. Dette er en voldsepisode vi tar på alvor, samtidig som vi vil ivareta begge parter. Læreren har hatt en vanskelig opplevelse. Og det ersikkert ikke helt enkelt for den politianmeldte eleven, heller, sier Heggheim.

I tenkeboksen

Han er optimistisk til at eleven vil godta tilbudet om skolebytte - eventuelt «en annen løsning som innebærer at han ikke fortsetter på sin nåværende skole». Ifølge Heggheim valgte eleven fredag å ta noen dagers betenkningstid.

-Eleven var kjent med vårt tilbud før han kom til møtet. Jeg vil presisere at dette ikke er et ultimatum fra vår side, men et tilbud, sier Heggheim.

bt.no snakket med eleven etter møtet. Han har ikke bestemt seg for om han takker ja eller nei til skolebytte.

— Men hvis de virkelig mener jeg skal bytte, så tror jeg det er greit for meg. Jeg vil ikke ha problemer. Men jeg synes likevel det er en urettferdig løsning, sier eleven.

- Lite vold i videregående

Fylkesopplæringsdirektøren sier det «heldigvis er få saker av dette kaliberet». Heggheim var rektor ved Bergen Handelsgymnasium før han nylig inntok direktørstolen i fylkets opplæringsavdeling.

— Fra grunnskolene rundt om i landet hører jeg at det er en del voldsepisoder. Men det er lite på det videregående nivået. I hvert fall i Hordaland, så vidt jeg kjenner til, sier Heggheim.