BT kjenner til en rekke av navnene på politiets liste. Flere av dem er tidligere dømt for vold og kraftig bøtelagt for å ha vært med på fotballopptøyer. Enkelte av dem som er i politiets søkelys, er personer med fremskutte posisjoner i profilerte idrettslag i Bergen. Noen av dem er også medlem av byens buekorps.

Voksende miljø

— Du kan skrike så høyt du vil på Store stå, men er likevel milevis unna å havne på listen. De som er der, er enten dømt for vold eller de er tatt i forbindelse med ordensforstyrrelser opp mot fotballkamper, sier politioverbetjent Hans Salbu.

Han har de siste årene hatt ansvaret for å samle informasjon om det voldelige supportermiljøet. I dag sitter politiet med en liste på nær 50 navn.

— Dessverre ser vi at dette miljøet vokser. Vi har inntrykk av at de oppsøker situasjoner slik at de kan komme i klammeri med politiet, sier Salbu.

Han betegner miljøet som sammensatt og bestående av alt fra arbeidsledig ungdom til voksne menn med familie og godt betalte jobber.

Slo politimann i ansiktet

En 24 år gammel mann på listen, er tidligere dømt for å ha slått en politimann i ansiktet. Årsaken til slaget, var at han trodde politimannen var Vålerenga-supporter, fordi den sivile politimannen var kledd i en blå T-skjorte.

En sentral figur i casual-miljøet forklarer at det like ofte er politiet som lager bråket. Han reagerer kraftig på det som skjedde i helgen, da politiet stormet inn på puben Victoria og tok med seg tre personer. Også 27-åringen som fikk 15 000 kroner i bot, for å ha organisert opptøyer før brannkampen, reagerer.

— Han kommer ikke til å vedta boten. Politiet overdimensjonerer, sier mannen i 30-årene.

Politiet hevder at de som ble tatt på Victoria, ble tatt blant annet fordi supporterne hadde marsjert på gaten og vist nazihilsen. Casual-miljøet benekter dette og har kontaktet advokat for å vurdere politiets inngripen.

— Vi har ingen høyreekstreme elementer blant oss. Vi kvittet oss med dette på 90-tallet. Ordensmakten bruker nazianklagene som pressmiddel ovenfor bevilgende instans, slik at de skal få midler til kjærkommen overtidsbetaling, sier mannen i 30-årene.

Lærere og sykepleiere

Selv sier han at han er i ferd med å pensjonere seg.

— Jeg har etter hvert blitt for gammel til å løpe gatelangs for å slåss.

Han har vært med i casual-miljøet siden 90-tallet og kjenner flere av dem som er i politiets søkelys.

— Enkelte kan gjerne fremstille oss som en gjeng med tapere, men jeg har løpt side om side med både lærere, helsearbeidere, barnehageansatte og andre med viktige roller i samfunnet, sier 30-åringen, som selv er næringslivsansatt.

— Hva er årsaken til at dere gjør dette?

— Det er spenningen. Det bankende hjertet, den sitrende spenningen før det smeller. Det er som å ta dop, uten å ta dop.

— Hvor langt er dere villige til å gå i voldsutøvelse?

— Det handler om maks en blåveis eller to. Ingen av oss er profesjonelle voldsutøvere.

- De unge og de eldre

En 30-årig Brann-supporter som medgir at han i «gamle dager» holdt på med casual-aktiviteter, sier det er de unge i miljøet som er i ferd med å ta over.

— De eldre var ikke ute i gatene i helgen. I gamle dager holdt vi på med slikt. Men det var andre ting enn det folk tror er casuals, hevder mannen.

Henk Ekerhovd, leder for Branns offisielle supporterklubb, Bataljonen, sier han har inntrykk av at det er en ny generasjon på vei inn i casualsmiljøet i byen.

— Det miljøet som er på fremmarsj, består av yngre personer. Det er et kaldere miljø, som er mer voldelig. Den eldre garde er ikke på den måten, mener Ekerhovd.

- Ren voldsturisme

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener casuals driver med ren voldsturisme.

— Casualsene er ofte utstøtt av de andre supporterne. I Sverige ser man tendenser til at miljøet tiltrekker seg nynazister og folk med rasistiske holdninger, sier Ragnhild Bjørnebekk, sier Bjørnebekk.

Ifølge forskeren har fotballvolden økt gradvis siden de såkalte hooliganene gjorde sitt inntog på 80-tallet. Casuals-fenomenet er relativt nytt i Norge, og Bjørnebekk setter det i sammenheng med oppblomstringen av kamper på storskjerm.

— Casuals driver ren voldsturisme. Slåssing har alltid fulgt fotballen, men nå skjer volden i større grad ute på byen.

Silje Katrine Robinson