Bålet er tent. Bak el-pianoet står kateketen ikledd blå sjøstøvler. Presten stirrer ned i Bibelen. Midt på den våte marken, beskyttet av svarte bossekker, ligger mannen som falt i røvernes hender. Den barmhjertige samaritan er nettopp kommet ham til unnsetning.

Elevene fra første, tredje, femte og syvende klasse på Løvås skole er på gudstjeneste på Grønnermarken ved Krohnegården.

— Vise at vi bryr oss

Samaritanen fra klasse 5b bringer den skamslåtte mannen trygt i havn. Kapellan Jan Helge Gram Eggestøl fra Fyllingsdalen kirke vil få elevene til å tenke.

— Hvordan kan vi vise at vi bryr oss om naturen og om hverandre? spør han.

Store og små hender strekkes i været og forslagene hagler inn. Vebjørn Valde (6) synes det er fornuftig å være snille mot andre, for eksempel hjelpe noen som har fått et sår. Dessuten kan man spørre dem som kaster boss om å plukke det opp igjen.

Vennskap, både med naturen og med hverandre, er tema for gudstjenesten. Elevene på Løvås skole tar utfordringen på strak arm. Klassene har også vært med på å forberede gudstjenesten, med fremføring av sanger og pynting av alteret.

Oftere ute

Å få elevene ut av klasserommet og ta i bruk naturen er viktig for initiativtakerne. Vebjørn Valde og de andre elevene i 1a er ute hver onsdag og fredag.

— Vi går mer og mer ut i skoletiden, forteller rektor Kari Løvby Jørgensen, og fortsetter:

— Noen av lærerne var med på utegudstjeneste på Viggohytten. De tenkte at det ville være fantastisk om elevene kunne få opplevd en gudstjeneste i naturens katedral.

— Dette er noe vi har snakket om lenge, føyer kateket Torfinn Wang til.

Og nå i høst er gudstjenesten blitt realisert.

— Blir det ny gudstjeneste til vinteren?

Kapellan Eggestøl nøler ikke.

— Vi kan godt ha gudstjeneste om vinteren også.

Kanskje da med pølsegrilling på bålet.

SYN FOR SEGN: DEn barmhjertige samritan hjelper voldsofferet, og viser elevene fra Løvås skole at vennskap er tingen.<p/>FOTO: VAGAR VALDE